Kuvaus

Norrmalmstorg

Norrmalmstorg

Draama vuodelta 2003 ohjaus Håkan Lindhe pääosissa Torkel Petersson ja Shanti Roney.

NORRMALSTORG
Ruotsi 2003

Ohjaus: Håkan Lindhé
Käsikirjoitus: Håkan Lindhé
Tuotanto: SVT Drama
Pääosissa: Torkel Petersson, Shanti Roney

1 tunti 27 minuuttia


23. lokakuuta 1973 Norrmalmstorgin aukiolla Tukholmassa Kreditbankeniin astuu iso mies (Torkel Petersson), joka ottaa takkinsa alta konepistoolin ja pitää huolen siitä, että pankin työntekijät ja pian koko Ruotsi tietävät pankkiryöstön olevan käynnissä. Mies ottaa panttivangikseen kolme naispuolista pankkivirkailijaa, jotka hän uhkaa tappaa, ellei hänelle järjestetä kolmea miljoonaa kruunua. Lisäksi hän haluaa vankilassa istuvan pankkiryöstäjän, ystävänsä Clark Olofssonin (Shanti Roney) vapaaksi ja tuotavaksi pankkiin. Viiden päivän panttivankitilanne alkaa nopeasti muuttumaan odotetusta poikkeavaksi, sillä pankkiryöstäjä ja tämän ystävä voittavat panttivankiensa sympatiat puolelleen jopa siinä määrin, että he haluavat auttaa miehiä selviämään.

Tapaus herätti kansainvälistä huomiota ja siitä syntyi uusi rikostermi, Tukholma-syndrooma. Kesti kuitenkin yli 30 vuotta, ennen kuin ruotsalaiset keksivät tehdä aiheesta elokuvan; aikaisemmin tapahtumia on kuvattu vuonna 1977 valmistuneessa, osittain dramatisoidussa Clark-dokumentissa. Prix Europan erikoispalkinnon voittanut Norrmalmstorg tuotettiin SVT-televisiokanavalle vuonna 2003, eikä sen tekemiseen varmaankaan ole liikaa rahaa uponnut, sillä tapahtumat sijoittuvat käytännössä vain pankkiin. Ulkomaailman tapahtumat on kuvattu mustavalkoisina, sillä elokuvan tapahtumia seurataan myös vanhojen, aitojen uutisfilmien kautta. Arkistofilmin ja uuden materiaalin yhdistäminen on onnistunut hyvin, ja elokuva on muutenkin komeaa katseltavaa. Filmin kuvauksesta vastasi Peter Mokrosinski (Pahuus, Tyttö joka leikki tulella).

Norrmalmstorg on alusta loppuun asti mielenkiinnon ylläpitävä jännitysdraama, joka toiminee parhaiten, mikäli tapauksen käänteet eivät ole ennestään katsojan tiedossa.

KAKSI DVD:TÄ SAMALLA POSTIKULULLA

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

3,50 €
tai
Sulkeutuu 69 vrk 21 h 8 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3,50 € Sulkeutuu 69 vrk 21 h 8 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.