Kuvaus

Hiljattain 2008 edesmennyt Paavo Haavikko totesi monessa yhteydessä kirjoittavansa aina nopeasti ja ruhjovasti, ja hänen runsaaseen tuotantoonsa yleensä kuin myös hänen yksittäisiin teksteihinsä ja jopa hänen erityislaatuisia merkitysrakenteita hyödyntäviin tai synnyttäviin runoihinsa onkin mahdollista suhtautua samoin kuin joihinkin karkeapintaisuudessaan erityisen lumoaviin esineisiin.

Jokainen työ, jokainen runo, runokoelma, näytelmä, proosateos, historiakirja tai yhteiskunnallinen pamfletti on yhtäältä tyypillistä Haavikkoa, toisaalta aina itsenäinen, omilla ehdoillaan syntynyt, oman suljetun kokonaisuutensa muodostava kielen ja ajatuksen maailma, hieman salakielinen ja salamielinen, papereiden, sivujensa väleistä vähitellen enemmän avautuva, mielen välikerroksiin lukijan vähitellen päästävä, yllättäviä näkyjä, väkivahvoja mutta myös seesteisiä ja autereisia tarjoava lukukokemus.

Ihminen Haavikko oli varsin omaehtoinen, omatahtoinen, omatoiminen ja omavaltainen intellektuellityyppi, jollaista kumartelun ja nuoleskelun Suomessa ei ainakaan hyvin ymmärretty, ei sen enempää itseään edelläkävijöinä rankkaavien salonkikelpoisten vasemmistoälykköjen kuin yksiarvoisuuteensa rajoittuneiden ja monomaanisesti omia tunnustuksellisia liturgioitaan toistelevien talousmiesten joukoissa.

Haavikon sanamaagisiin ja oraakkelimaisiin teoksiin mieltyneelle ja hänen tuotantoaan lukunautintojen vuoksi keräilevälle kirjallisuudenystävälle tässä tarjolla kunnoltaan vähintään normaalissa keskinkertaisessa antikvaarikunnossa oleva ja joka tapauksessa kelvollinen kirja.

Tässä Otavan vuonna 1968 julkaisemassa pienessä kangaskantisessa sidoksessa kaksi näytelmää, Ylilääkäri ja Agricola ja kettu. Siisti kirja, ei kansipaperia. Sivuja 95.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

2 €
Sulkeutuu 92 vrk 11 h 25 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

2 € Sulkeutuu 92 vrk 11 h 25 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.