Kuvaus

Pasi Tuunainen
Talven soturit. Talvisotataito Suomessa 1918–1940
ISBN 9789523450424
Gaudeamus 2019

Gaudeamus 2019 • 9789523450424 • Sidottu • 344 sivua, kuvitettu • KL 92.7, 39

Uutuuskirja Talven soturit: suomalaisten talvisodankäyntitaidot olivat avain menestykseen talvisodassa

Talvisodankäynnissä kyky käyttää maastoa ja olosuhteita hyväksi on usein ratkaissut taisteluiden lopputuloksen. Sotahistorioitsija Pasi Tuunainen kertoo uutuuskirjassaan Talven soturit, kuinka suomalaissotilaiden talvitaistelutaitoja kehitettiin sisällissodan jälkeen ja sovellettiin talvisodassa menestyksekkäästi.

Talvisodankäynti on ollut maailmanhistoriassa harvinaista mutta Suomen pohjoisissa olosuhteissa keskeistä. Vielä sisällissodassa punaiset ja valkoiset oli koulutettu ja varustettu heikosti talvea varten. Välineiden, varusteiden ja taktiikan kehittämiseen alettiin kuitenkin kiinnittää Neuvostoliiton varalta enemmän huomiota 1920-luvulla. Pakkas- ja lumiosaamista kerrytettiin armeijan ja sitä tukevan suojeluskuntajärjestön koulutuksessa.

”Olennaista oli kyky liikkua, suunnistaa, majoittua, huoltaa ja taistella tiettömässä maastossa suksin ja hevoskyydein. Se mahdollisti liikkeeseen ja saarrostuksiin perustuneen talvisotataidon soveltamisen peitteisessä metsämaastossa” Pasi Tuunainen kertoo.

Talven soturit -teoksessa Tuunainen tarkastelee talvisotataidon osaamisen kertymistä Suomessa. Hän osoittaa, kuinka Suomessa vuoden 1918 jälkeen opittiin ottamaan hyinen talvinen elementti hyötykäyttöön ja kääntämään se taktiseksi eduksi.

Talvisodassa kehitystyön ja koulutuksen tulokset joutuivat äärimmäiseen testiin. Hiihtojoukot eivät olleet sidoksissa teihin, ja sotilaallista etua toivat myös esimerkiksi ahkiot, lämmitettävät teltat sekä sotataidon tavaramerkiksi muodostuneet motitukset. Välineet ja taidot suhteessa puna-armeijaan olivat huomattavasti paremmalla tasolla ja suomalaiset onnistuivatkin menestymään ankarissa olosuhteissa:

”Varuste- väline- ja muita puutteita suomalaiset paikkasivat improvisoimalla; he osasivat tehdä sotilaallisia sovelluksia siviilipuolen talvitoiminnasta, muun muassa tienpidosta ja tukkijätkien konsteista. Näin he kykenivät pääsääntöisesti varmistamaan oman liikkuvuutensa ja huoltokuljetuksensa. Omaa toimintaansa suomalaiset suojasivat hyödyntämällä metsien ja pimeyden tarjoamaa suojaa” Tuunainen sanoo.

Talven soturit on lajissaan ainutlaatuinen teos suomalaisille tärkeästä mutta sotahistoriallisesti katveeseen jääneestä aiheesta. Nykyisin arktisten alueiden sotilaallinen merkitys on kasvussa, ja suomalaisesta talvitaisteluosaamisesta onkin tullut kansainvälisesti arvostettu vientituote.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 1 vrk 2 h 3 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

19 € Sulkeutuu 1 vrk 2 h 3 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.