Kuvaus

Paul Eipper: LAPSIA: KOLMEKYMMENTÄKAKSI HEDDA WALTHERIN TAIDEVALOKUVAA. Suomentaneet Vilma ja Heikki Haavio. 1929 WSOY.

67-sivuinen kangaskantinen sidottu kirja (22 x 17,5 cm), kansissa joku pieni tahra ja reunoissa kulumaa (ks. kuva), muuten ehjä ja siisti kirja, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

 

Lapsia: Kolmekymmentäkaksi Hedda Waltherin taidevalokuvaa  (1929; Menschenkinder. Mit zweiunddreissig Bildnisstudien nach Originalaufnahmen von Hedda Walther 1929) -teoksensa alussa Paul Eipper kirjoittaa: „Minä päätin kirjoittaa kirjan lapsista eräänä hyvin kuumana kesäpäivänä; neljä pientä, alastonta ihmislasta piiritti minut äkkiä erään ystäväni puutarhassa; minä makasin heti sen jälkeen metsänreunassa ruohikossa ja olin jo unohtanut, miten vielä muutama tunti sitten suurkaupunki ja virkani olivat vaatineet minut itselleen. (…) Tapani seurustella eläinten kanssa oli minulle sillä aikaa hyödyksi; olin saapuvilla, kun minua tarvittiin; ruumiillinen olemassaoloni katosi, niin pian kuin kukaan näistä neljästä ei kaivannut minua: oli kuin välillämme olisi väreillyt häiriintymätön fluidumi, ja minä elin kaikin aistein mukana näiden eloisan puhtaiden lasten onnessa. Aina sen mukaan, miten vanhoja olemme, merkitsee sellainen hetki  k a i k k e a  tai  e i  m i t ä ä n. Mutta minulle on tullut selväksi, että vain tältä pohjalta voi lapsista kirjoittaa. Hymyilen, kun ihmiset puhuvat siveysopillisista arvoista, filosofisesta vastuunalaisuudesta, käytännöllis-pedagogisesta vaikutuksesta tai mistä hyvänsä, mikä pitäisi ottaa varteen, jotta lapsia käsittelevällä kirjalla olisi oikeutuksensa ja arvonsa. (…) Näille sivuille ei saa tulla ainoatakaan meidän aikaihmisten värittämää sointua, samoin kuin Hedda Waltherin onnellista lapsuutta esittäviin kuviinkaan ei ole lisätty mitään kuvattavaan kuulumatonta.“

Lapsia (1929) -teos sisältää luvut Alkusana, Elämä alkaa, Lastenlinna, Lapsen silmät, Lapset kirjoittavat kirjeitä, Lapset ja eläimet, Ruumis opettelee, Sielu sekä Kaukaisten maisten lapsia -osa, jossa luvut Hyvä herra „Lumipää“, Punasiipi etsii ihmekukkaansa ja Kwannon, „köydellätanssija“, sekä Lopuksi.

 

Paul Eipper (* 1891 Stuttgart, † 1964 München) oli saksalainen kirjailija, jonka aiheena olivat erityisesti eläimet sekä ‚eläinlapset‘ – ja (ihmis)lapset. Paul Eipper on eläinten ja luonnon ystävänä ja tarkkailijana herkkävaistoinen ja luonteva kuvaaja; samoin lasten kuvaajana. Paul Eipperin kiinnostus luontoon alkoi hänen käydessään Stuttgartin Wilhelms-lukiota ja jatkui myöhemmin lukuisilla matkoilla ja retkillä. Hän julkaisi havaintojaan artikkeleissaan sanoma- ja aikakauslehdissä, teki eläinfilmejä ja esiintyi radiossa ja televisiossa. Hän julkaisi kolmisenkymmentä teosta, joissa useissa toisena tekijänä on valokuvaaja Hein Gorny, joissakin valokuvaaja Hedda Walther. Moni Eipperin eläintarina on päätynyt saksalaisiin koulukirjoihin.

Paul Eipperin (suomentamattomia) teoksia ovat esim. Tiere sehen Dich an  (1928), Liebe zum Tier (1933), Die gelbe Dogge Senta (1936; Fotografien von Hein Gorny), Das Haustierbuch  (1938), Hundert Tage in den Rocky Mountains (1958; Bericht über eine dreimonatige Reise nach Kanada) ja Die schönsten Tiergeschichten (1963). Suomeksi Paul Eipperin teoksista ovat ilmestyneet Lapsia: Kolmekymmentäkaksi Hedda Waltherin taidevalokuvaa (1929; Menschenkinder. Mit zweiunddreissig Bildnisstudien nach Originalaufnahmen von Hedda Walther 1929), Eläimet katselevat Sinua: Kolmekymmentäkaksi Hedda Waltherin valokuvatutkielmaa (1930; Tiere sehen dich an 1928), Eläinten lapsia: Kolmekymmentäkaksi Hedda Waltherin taidevalokuvaa (1931; Tierkinder 1929) ja Kissimirrejä: Kolmekymmentäkaksi Hedda Waltherin taidevalokuvaa (1931; Freundschaft mit Katzen 1929).

 

Hedda Walther (* 1894 Berliini, † 1979 Berliini) opiskeli valokuvausta Berliinissä Lette-Vereinissa. Hän aloitti oman valokuva-ateljeen Berliinissä 1925. Ensimmäiset kuvat julkaistiin Qualität-aikakauslehdessä, sittemmin kuvia julkaistiin myös kansainvälisesti, esim. ranskalaisessa Journale de la Semaine’ssa (1927–). Waltherin ensimmäiset teokset olivat Geh mit mir: Vierundsechzig Lichtbilder und einige Anregungen für Freunde der Kamera (1926) ja Tiere sehen dich an (1928; teksti Paul Eipper; suom. Eläimet katselevat sinua 1930). Erityisesti lapsi- ja eläinkuvaukseen erikoistunut Walther jatkoi aktiivikuvaajana vuoteen 1960. Kolmen vuosikymmenen aikana ilmestyi lukuisia lapsi- ja eläinaiheisia kuvateoksia, samalla kun kuvia julkaistiin Die Dame, Berliner Illustrierte Zeitung ja Silberspiegel -lehdissä. Suomessa ilmestyi 1929–31 neljä teosta, joissa on Paul Eipperin tekstit ja Hedda Waltherin ‚taidevalokuvat‘. Sodan jälkeen Hedda Waltherin muotikuvia julkaistiin Die Dame, Die Modewelt ja Film und Frau -lehdissä. Hedda Waltherin tytär Sonja Georgi (* 1915, † 1957) oli tunnettu muotivalokuvaaja.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 112 vrk 17 h 2 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 112 vrk 17 h 2 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.