Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Per Olof Ekström: HÄN TANSSI KESÄN. Suomentanut Toini Havu. 1960 Tammi. 259-sivuinen sidottu kirja, kannessa hankaumaa ja loppusivujen alanurkassa tahraa, muuten ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Hän tanssi kesän (1960; 1. p. nimellä Suvitanssi 1950; Sommardansen 1949) -romaanissa juuri ylioppilaaksi päässyt Göran viettää kesää setänsä luona maalla. Kaupunkilaispojan aika käy pitkäksi, sillä hän suhtautuu kaikkeen maatyöhön ja maalaiselämään välinpitämättömästi. Eräänä aamuna hän tapaa keittiössä perunatalkoisiin saapuneen Kerstinin, naapuritalon kauniin, seitsentoistavuotiaan tyttären. Nyt kelpaa maatyö Göranillekin. Hän ahertaa tytön kanssa pellolla aamusta iltaan ja tutustuu tämän mukana myös kylän nuorisoon urheiluseurassa ja nuorisoseurassa. Ahdasmielisen kotiväkensä painostuksesta huolimatta Kerstinkin uskaltautuu mukaan toisten nuorten rientoihin. Göranin ja Kerstinin syvä, intohimoinen rakkaus liittää pojan yhä lujemmin maalaisympäristöön, sukulaisiin, tovereihin ja kaikkiin heidän harrastuksiinsa. Syksyn tultua Göran joutuu tekemään ratkaisunsa: jäädä maalle tai muuttaa takaisin kaupunkiin ja aloittaa opinnot. Entiset koulutoverit vieroittavat hänet kuitenkin lopullisesti kotiympäristöstä ja ratkaisevasti hänen päätökseensä vaikuttaa rakkaus Kerstiniin. Hän jää maalle. Nuorten onnea varjostaa kuitenkin alkava syksy ja sen mukanaan tuoman lopullisen ratkaisun aavistus. Herkällä lyyrisellä vaistolla Ekström kuvaa suurta menestystä saavuttaneessa teoksessaan kahden nuoren ihmisen intohimoisen rakkauden avoimesti ja raikkaasti.

Per Olof Ekström (1926 Gestad, Älvsborg, Dalsland, Ruotsi – 1981 Bukarest, Romania) oli ruotsalainen kirjailija, toimittaja ja maanviljelijä. Hän viljeli vanhemmiltaan perimäänsä Björkehagan tilaa Älvsborgissa. Ekström tunnetaan parhaiten romaanista Sommardansen (1949; suom. Suvitanssi 1950 ja Hän tanssi kesän 1960), jonka pohjalta tehtiin elokuva Hon dansade en sommar (1951; suom. Hän tanssi kesän). Ekström asui jonkin aikaa Itä-Saksassa sekä Romaniassa, jossa kuoli. Kaiken kaikkiaan hän julkaisi lähes 50 kirjaa, joista osan salanimellä.

 

 

2. Stig Dagerman: KÄÄRME. Suomentanut Väinö Kirstinä. 1968 Weilin+Göös. 268-sivuinen sidottu kirja, kansipaperissa joku pienehkö repeämä (ei näy kuvassa), itse kirja ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Käärme (1968; Ormen 1955), Stig Dagermanin esikoisteos, kuuluu Ruotsin kirjallisuuden 40-luvun merkittävimpiin teoksiin. Siinä kuvataan toisen maailmansodan aikana varttunutta polvea, sen pyrkimystä kohdata avoimin silmin pelon ja ahdistuksen maailma. Rohkeina, alati muuttuvina kuvina välittyvät lukijalle Tukholma ja ympäristöt, kasarmin elämä, tyttö- ja viinaseikkailut, sodan ja rauhan moninaiset näkymät. Kauhu ja hurmio, julmuus ja hellyys, aistillisuus ja nuori idealismi saavat teoksessa kaihtamattoman ja tietoisen ilmaisun. Sotamiehen reppuun, ihmisten tajuntaan luikertaa käärme, todellisuus muuttuu painajaiseksi keskikesän armottomassa paahteessa.

"Kun alaston tyttö on kadonnut, ei mikään liiku huoneessa, ei mikään käärmettä lukuunottamatta. He näkevät sen valpastuvan ja elostuvan. Näyttää siltä kuin julmien silmien taakse syttyisi pieni taskulamppu. Hitaasti se vääntää ohutta viiruaan viinalasien ja lautasten pikku metsässä. Rahisee pahaaennustavasti kun suomut raapivat lasinreunoja vasten ja heistä kaikista tuntuu että litteä käärmeenpää kohoaa ja tähystelee ympärilleen kun vastaan tulee pilsneripullojen iso metsä." 

"Lahjakkaan ja hermoherkkyydessään melko varhain itsetuhoon päättyneen Dagermanin esikoisteos. Käärme kuvaa tiettävästi paljolti hänen hieman aikaisemmin kokemansa asevelvollisuusajan ahdistus- ja pelkotilanteita, ja sen alkuperäinen ilmestymisvuosi onkin siten 1945 eikä suomennoksen ilmoittama 1955, jolloin tekijä jo oli kuollut. Kasarmeille ja niiden lähituntumaan paikallistettu kollektiivikuvaus koostuu lähinnä vain miljöösidonnaisista, melko itsenäisistä novelleista, joissa nuori ihminen, mies tai nainen, yrittää epämääräisen ahdistuksen, pelon tai hänelle ylivoimaisten tilanteiden keskellä tiedostaa ahdistuksensa lähteet ja päästä pelkonsa voittajaksi. Tekijän kiihkeä intensiteetti purkautuu miltei huohottavana lauserytminä ja eräänlaisena tunteiden ylimitoituksena, joka saattaa tämän hetken tyylitapoihin tottuneesta lukijasta vaikuttaa turhankin pateettiselta mikä ei silti merkitse Dagermanin lahjakkuuden väheksymistä." - Kerttu Manninen, Arvosteleva Kirjaluettelo

Stig Dagerman (1923 Älvkarleby – 1954 Enebyberg) oli ruotsalainen toimittaja, kirjailija ja anarkisti. Hän oli yksi Ruotsin merkittävimpiä toisen maailmansodan jälkeen kirjoittaneita kirjailijoita, mutta hänen eksistentiaaliset teoksensa eivät ole sidoksissa tiettyyn paikkaan tai aikaan. Niistä julkaistaan edelleen suuria uusintapainoksia Ruotsissa ja muuallakin. Hänen teoksistaan ovat suomeksi ilmestyneet Käärme (1968) ja Stig: Äidin varjossa (1984).  

 

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 32 vrk 4 h 20 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 32 vrk 4 h 20 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.