Kuvaus

HYVÄSSÄ  ISKUSSA oleva [omiste, siisti] kovakantinen ensipainos  Pirkko Helenoro diggareille

Pirkko Helenoro: Tuntemattoman sotilaan tytär 

Sotaorvon sota ja rauha Elämäntarina on tulvillaan paatosta

Talvi- ja jatkosodan jälkeen Suomessa oli noin 55000 sotaorpoa. Lapset eivät vielä käyneet jälleenrakennuksen työvoimaksi, mutta moni täysorpo oli tarpeellinen. Suuret maatilat, joissa ei ollut omasta takaa viljelystyön jatkajaa, olivat vaarassa joutua lunastukseen ja siirtolaisille.

Suhtautuminen adoptoituun lapseen saattoi tietysti vaihdella tapaus tapaukselta, mutta ainakin Pirkko Helenoro katsoo muistelmanomaisessa kertomuksessaan tulleensa kohdelluksi välikappaleena eikä turvallisuutta kaipaavana lapsena. Tuntemattoman sotilaan tytär kuvaa lapsen kärsimystä kovan, ilmeisen häiriintyneen äitipuolen alistamana.

Tapahtumat sijoittuvat Järnefelt-Rauanheimojen suvun Hällän kartanoon Köyliössä. Ensin äitinsä ja talvisodan lopussa isänsä menettänyt tyttö saa kestää pakkotyötä, nälkää, arestia, lyöntejä ja jatkuvaa psyykkistä nöyryytystä, yhtenä huippuna isän muiston häpäiseminen. Sitä kestää vuosikausia.

Piinaa säestävät sekä äitipuolen sukulaisten että erään papin sukupuoliset hyökkäykset. Kärsimyshistoria vyöryy eteenpäin, mutta sittenkään tytöltä ei saada kaikkea luontoa pois, vaan vähittäinen ja raskas itsenäistyminen alkaa.

Tuntemattoman sotilaan tytär pelkistyy tärkeimpään, lapsen näkökulmaan. Kertoja on alistunut kohde, lähes marttyyri. Lopussa hän sentään kokoaa luontonsa ja kutsuu poliisin keskeyttämään äitipuolen suvun mielivaltaisen perinnönjaon. Tuskaa riittää; Helenoro kertoo kokemuksista, joiden kanssa ei hevin pääse tasapainoon.

Sotaorvon elämäntarina on tulvillaan paatosta. Aikuiset hänen ympärillään jäävät selittämättömän koviksi ja vieraiksi hahmoiksi, harvaa poikkeusta lukuunottamatta.

Lapsen näkökulma kyseenalaistaa käsitykset sota-ajan yhteistunnosta ja yhteiskunnallisesta lähentymisestä. Helenoron kuvaama sotaorvon sota ja rauha ovat olleet samaa sietämätöntä taistelua.

VOITTOHUUTO ja PK.  5,00e  TILILLE ja TUOTE POSTIIN.

PK. on viitteellinen ja se veloitetaan ostohetkellä POSTI:N hinnaston mukaan. POSTI vain tuntuu nostavan hintoja niin tiheään, että kohteessa saattaa olla jo huudon päättyessä "vanha Postitus hinta" :-)

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 51 vrk 15 h 58 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

2,95 € Sulkeutuu 51 vrk 15 h 58 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.