Kuvaus

Juha Manninen (toim.), Porthanin monet kasvot. Kirjoituksia humanistisen tieteen monitaiturista. SKS 2000: Historiallinen Arkisto 114. 178 sivua. Kirja on uusi ja virheetön.

Henrik Gabriel Porthan oli Kuninkaallisen Turun Akatemian, Helsingin yliopiston edeltäjän merkittävin opettaja ja tutkija. Hän kasvatti Suomessa kokonaisen oppineiden sukupolven. Tämän sukupolven käsissä maa oli hyvin varustautunut niihin kohtaloihin, joita pian Porthanin kuoleman jälkeen seurannut ero Ruotsista merkitsi.

Porthan toteutti 1700-luvulle tyypillistä "polyhistorin" eli monitaiturin ihannetta etevämmin kuin kukaan muu Akatemian professori. Niinpä hänen tieteellisen merkityksensä selvittämiseen tarvitaan tänään useiden alojen kokeneiden ja johtavien tutkijoiden yhteistyötä.

Tässä kokoelmassa mukana ovat tunnetut Suomen historian, kirjastoalan, kirjallisuustieteen, klassillisen arkeologian, kansanrunoudentutkimuksen, suomen kielen ja sen sukukielten tutkimuksen, kirkkohistorian, maantieteen sekä oppi- ja aatehistorian edustajat Päiviö Tommila, Heikki S. Eskelinen, Hannu Riikonen, Eero Jarva, Lauri Honko, Osmo Ikola, Simo Heininen, Kalevi Rikkinen ja Allan Tiitta. Johdannon on laatinut Juha Manninen.

Teos osoittaa, että valistuksen aikalainen Porthan oli vallitsevaa kuvaa paljon syvemmässä merkityksessä eurooppalainen oppinut ja samalla kertaa suuntautunut ennen näkemättömän vahvasti siihen tieteelliseen työhön, joka tarvittiin suomalaisten oman kulttuurisen perinnön löytämiseksi.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 104 vrk 14 h 25 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

3 € Sulkeutuu 104 vrk 14 h 25 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.