Kuvaus

Raisa Lardot: SILMÄNRÄPÄYS JA KOKO ELÄMÄ. Päällys: Pekka Loiri. 1975 WSOY. 89-sivuinen sidottu kirja, kansipaperissa kulumaa, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Silmänräpäys ja koko elämä (1975) –teoksessa yhdeksästä liikenneonnettomuudesta ja niiden seurauksista kertoo kymmenen henkilöä: 20-vuotias Jouni, joka aikoi näyttelijäksi, 9-vuotias poika (äiti kertoo), 22-vuotias metsuri, 40-vuotias mies ja hänen vaimonsa, 35-vuotias vanutehtaan työntekijä , 27-vuotias fil.kand., 28-vuotias mies, 28-vuotias autonasentaja, 28-vuotias koneistaja. Kertojat ovat eri puolilta Suomea, Helsingistä, Etelä- ja Keski-Suomesta, Hämeestä ja Pohjanmaalta. Liikenneonnettomuus voi sattua koska tahansa. Vaikkapa maanantaina. Aamiaistunnilla, kun olet menossa ostamaan sukkahousuja. Tai keväisenä yönä. Kun ampaiset kiukuspäissäsi iljanteiselle maantielle morsiamen kanssa käydyn riidan jälkeen. Tai kun käännyt sivutieltä päätielle. Pieni virhe tilannearvioinnissa, törmäys, ilmalento. Silmänräpäys – ja koko elämä. Eräille tämän kirjan henkilöistä kävi juuri näin. Mutta millaista on joutua liikenneonnettomuuteen? Voiko siihen joutua kuka hyvänsä, vai onko se kohtalo, joka sattuu vain jonkun ihmisen kohdalle? Entä onnettomuuden jälkeen? Kuka auttaa uuteen alkuun ja miten? Näitä kysymyksiä mietti Raisa Lardot lähtiessään haastattelemaan niitä kymmentä liikenneonnettomuuden uhria, naista ja miestä, jotka kertovat tässä kirjassa oman järkyttävän tarinansa. Ne viestivät sanomaa kivusta, katkeruudesta ja epätoivosta. Mutta myös voitontahtoisen kamppailun sanomaa. Ja viime kädessä sanomaa vastuusta, joka on meille kaikille yhteinen.

Raisa Lardot (s. 1938 Šoksu, Itä-Karjala, Neuvostoliitto) tuli Suomeen kuusivuotiaana pakolaisena vepsäläisten vanhempiensa ja kahden sisaruksensa kanssa. Avioiduttuaan belgialaisen miehen kanssa Raisa Lardot asui kolme vuotta Egyptissä miehensä työn takia. Palattuaan Suomeen he joutuivat liikenneonnettomuuteen, jossa mies menetti liikunta- ja puhekykynsä. Raisa Lardot'n ensimmäinen teos Hän jäi elämään (1973) kertoo onnettomuudesta ja sen jälkeisestä ajasta, sitä seurannut Silmänräpäys ja koko elämä (1975) perustuu haastatteluihin. Muistelmateos Ripaskalinnut (1978) kertoo elämästä Vepsässä ja evakkoperheenä Suomessa. Lardot on julkaissut 15 teosta, muistelmia, dokumentteja ja romaaneja (1973 – 2006).

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 10 vrk 28 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 10 vrk 28 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.