Kuvaus

Rauno Suhonen: Kovan kohtalon pommikone JK-254

Docendo 2014, kovakantinen kuvakansin, 237 sivua

Huikea tarina Suomen tunnetuimmasta pommikoneesta

Aikansa edistyksellisintä tekniikkaa edustanut Junkers Ju 88 A-4 -pommikone, JK-254, hankittiin Saksasta Suomen Ilmavoimille keväällä 1943. Heinäkuussa 1944 kone nousi kohtalokkaalle sotalennolle Onttolan lentokentältä tavoitteenaan Talin-Ihantalan-suunnan kovien taistelujen tukeminen.

Kohta nousun jälkeen Junkers syöksyi järveen Liperissä vieden mukanaan neljä nuorta sotalentäjää. Syksyllä 2008 koneyksilö sai laajaa julkisuutta, kun hylyn palaset nostettiin järven pohjasavesta, pommilasti räjäytettiin ja merkittävimmät osat museoitiin.

Kiehtova teos johdattaa lukijan osaksi monivaiheista ja koskettavaa tarinaa, jollaista ei ole millään muulla koneyksilöllä. Kirja on kiinnostavaa luettavaa myös sellaiselle, joka ei ole aikaisemmin perehtynyt ilmasotahistoriaan.

JK-254 nousi lopullisesti Suomen tunnetuimmaksi pommikoneeksi vuonna 2011, kun hylkyromusta valmistettujen Junkers-merkkien myyntikampanjalla kerättiin puoli miljoonaa euroa sotiemme veteraanien avustustyöhön.

Rauno Suhonen on osallistunut yksin tai erilaisten työryhmien jäsenenä historiateosten kirjoittamiseen, järjestänyt näyttelyitä ja näytöksiä, pitänyt satoja esitelmiä, sekä toiminut oppaana museoissa ja sotahistoriakohteissa. Omasta ja suvun taustasta johtuen ilmavoimaperinteen vaaliminen on ollut hänelle läheistä. Joensuun Ilmasillan puheenjohtajana vuodesta 2004 alkaen toiminut Suhonen on valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu alan harrastaja. 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 76 vrk 3 h 29 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

10 € Sulkeutuu 76 vrk 3 h 29 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.