Kuvaus

Robert Fabian: LONTOON YÖSSÄ. Suomentanut Pentti J. Hakala. 1965 Otava, Otavan Taskuromaani 46. 211-sivuinen nidottu kirja, kannen reunoissa ja selän taitteessa vähän kulumaa (ks. kuva), muuten täysin ehjä ja siisti, nimilehdellä kirjan aikaisemman omistajan nimi.

Lontoon yössä (1965; London After Dark 1954) on dokumentti Lontoon poliisin toiminnasta. Teos kuvaa suurkaupungin alamaailmaa poliisimiehen silmin. Yön aikana Lontoossa on olemassa kaksi kaupunkia. Tavallinen ihminen, joka kävelee kadulla tai istuu bussissa, näkee niistä vain yhden – kunniallisen Lontoon. Mutta toinen Lontoo, suurkaupungin turmeltunut nurja puoli, on koko ajan läsnä pinnan alla; se piilee sivukatujen hämärässä ja savuisten kahviloiden takahuoneissa. Scotland Yardin entinen superintendentti Robert Fabian tuntee perin pohjin Lontoon alamaailman. Näissä muistelmissaan hän kuvaa kokemuksiaan gangstereista, huumausainekauppiaista, prostituutiosta, kiristäjistä, nuorisorikollisista, huijareista – kaikenkarvaisista rikollisista, kaikesta mitä Lontoon yö kätkee. Hän kertoo esimerkkejä rikostapauksista ja pohtii poliisin työtä ja rikollisuutta laajemminkin. Robert Fabian osoittaa vakuuttavasti, miten helposti varomattomuus ja lapsellinen uteliaisuus johtaa verkkoon, josta ei pääse pakenemaan. Hän antaa varoituksen, joka pätee kaikkialla, kaikissa kaupungeissa.: ”Tavallisen kansalaisen on pidettävä itsensä kurissa. Hän saattaa tarvita 100 puntaa, mutta hänen ei ole lupa varastaa sitä. Hän saattaa haluta tyttöä ennen avioliittoa, mutta on väärin antaa periksi sellaisille kiusauksille. Oli aika jolloin uskottiin helvettiin ja iankaikkiseen kadotukseen ja kaikki tiesivät Jumalan vartioivan jokaista ajatusta ja tekoa. Se oli varmasti hyvä tuki kiusausten torjunnassa. Vahinko ettei monella meistä enää nykyään ole tuota uskoa.”

Robert Fabian palveli kolmekymmentä vuotta Lontoon Scotland Yardin etsiväupseerina. Hän on julkaissut muistelmateokset Fabian of the Yard (1953) London After Dark (1954; suom. Lontoon yössä 1965).

Otava julkaisi Otavan Taskuromaani -sarjassa 47 teosta 1960–1965. Yhtenäisen, miellyttävän ulkoasun omaava sarja koostuu nimensä mukaisesti pehmeä-kantisista pokkareista. Kirjat ovat lähinnä jännäreitä, lisäksi muutama villin lännen romaani ja kolme humoristista romaania. Sarjassa ei julkaistu uutuuksia. Vain kymmenen teosta oli 1960-luvulta, muut olivat lähinnä 20–40 vuotta vanhoja. Kirjailijoista parikymmentä on yhdysvaltalaisia, reilu tusina brittejä ja lisäksi muutama ruotsalainen, ranskalainen ja saksalainen. Tunnettujen kirjailijoiden, kuten Mary Stewart, Dorothy Sayers, Ross MacDonald ja P.G.Wodehouse, ohella oli runsaasti sellaisia joihin kannatti tutustua, kuten vaikkapa Ben Benson, Jack Webb ja Bill Knox.






 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 102 vrk 19 h 20 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 102 vrk 19 h 20 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.