Tuote on myyty käyttäjälle Jugi814 hintaan 8,50 €

Kuvaus

USA 1966. Western. Kesto: 1 tunti 53 minuuttia.

Ohjaus: Richard Brooks.

Tekstitys: suomi, ruotsi, norja, tanska, englanti, espanja, portugali, ranska, italia, hollanti.

”Saalistajissa on paljon samanlaisia teemoja kuin John Sturgesin 7 rohkeassa miehessä (1960) ja sitä myöten myöskin Akira Kurosawan Seitsemässä samuraissa (1954). Siinä missä Sturgesin elokuvassa seitsemän revolverisankaria suostuu käytännössä ilmaiseksi suojelemaan pientä meksikolaiskylää sitä piinaavilta rosvoilta, Saalistajissa joukko revolverisankareita suostuu hyvää korvausta vastaan hakemaan rikkaan teollisuuspohatan nuoren vaimon takaisin tämän meksikolaisilta kidnappaajilta. Molemmissa filmeissä kuvataan miesten välistä ystävyyttä ja kunnioitusta sekä heidän moraalikäsityksiään ja oikeudentajuaan.

Fardan (Lee Marvin) ja Ehrengard (Robert Ryan) ottavat teollisuuspohatan (Ralph Bellamy) työtarjouksen vastaan. Fardan on kovaksi keitetty entinen sotilas, joka taisteli Meksikon vallankumouksessa meksikolaisten puolella. Samassa liemessä on keitetty myös räjähde-ekspertti Dolworth (Burt Lancaster), jonka Fardan värvää joukkoonsa. Mukaan tulee myös Sharp (Woody Stroke), jousipyssynkäytön taitava jäljittäjä. Nelikko suuntaa roistoja ja murhamiehiä vilisevään polttavan kuumaan Meksikoon, josta he löytävät pohatan nuoren vaimon (Claudia Cardinale) entisen sotilastoverinsa (Jack Palance) luota. Naisen pelastaminen kymmeniä ellei satoja miehiä kuhisevasta sotilasleiristä on kaikkea muuta kuin helppoa.

Saalistajat sai kolme Oscar-ehdokkuutta, jotka kaikki olivat enemmän kuin ansaittuja: Brooks oli ehdolla ohjauksesta ja käsikirjoituksesta, Conrad L. Hall kuvauksesta. Brooks on luonut O’Rourken romaanista erittäin sisältörikkaan ja tavanomaista lännenfilmiä huomattavasti inhimillisemmän ja rehellisemmän filmin, jonka hän on suvereenisti ohjannut. Aikansa parhaimpiin kuvaajiin lukeutuneen Hallin (Lew Harper – yksityisetsiväKylmäverisestiLannistumaton LukeButch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat) ja Brooksin yhteistyön tulos on huikeaa katseltavaa. Elokuvan kuvauspaikat eivät ole kovinkaan kaksisia, mutta erämaan avaruutta hyödyntävä värikylläinen laajakangaskuvaus pitävät huolen siitä, ettei näihin kivikkoihin ja hietikkoihin ehdi kyllästyä. Säveltäjä Maurice Jarre puolestaan pitää tunnelmaa yllä onnistuneella musiikillaan.

Saalistajissa on kaikkea, mitä hyvässä länkkärissä pitääkin olla: toverillisuutta, seikkailuja, jumalaisia naisia (tai tässä tapauksessa – nainen), komiikkaa ja maailman parhaimmat näyttelijät. Kaikki Brooksin, Hallin ja muiden tekijöiden työ olisi valunut hukkaan, jos näin roolihahmo- ja näyttelijäkeskeisessä olisi ollut heikommat näyttelijät. Lancasterin, Marvinin, Ryanin, Stroden, Cardinalen ja Palancen kaltaista näyttelijäkaartia ei voi moittia mistään."

Esittelyn lainaus otettu sivulta: https://www.elokuvauutiset.fi/site/dvd-arvostelut/ulkomaiset/7642-saalistajat-1966

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


8,50 €
Ilmoitus on sulkeutunut 17.2.2024 19:48
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.