Kuvaus

Numerot : 24.4.1954  ja  16.6.1953

Haparandabladet, finska: Haaparannanlehti, är Sveriges enda trespråkiga dagstidning. Tidningen grundades av Theodor Grape den 8 juli 1882. Huvudspråket, som täcker cirka 70–75 procent av det redaktionella innehållet, är svenska. De andra språken som används i tidningen är finska och i mer begränsad omfattning även meänkieli.

Tidningen fullständiga titel var endast Haparandabladet till 1920. Sedan tillkom Tidning för Haparanda och Tornedalen som undertitel till 1923. Den 2 november 1923 assimilerade Haparandabladet tidningen Haaparannanlehti som sedan finns i titeln till 2009. Det var en tidningsedition på finska som inlemmades i modertidningen.

Tidningen är den dominerande dagstidningen i nedre Tornedalen och har HaparandaÖvertorneå och Pajala som huvudorter. Antalet läsare uppgår till cirka 15 000 per utgåva, och tidningen utkommer helgfri tisdag och fredag. Huvudredaktionen finns i Haparanda, och lokalredaktioner finns i Hedenäset och Pajala. Tidningen har strax under 20 anställda och producerar även en gratistidning HB extra samt levererar nyheter via nätet på HBwebben.se.

Haparandabladet är en utpräglat lokal tidning som lägger all sin energi på den lokala bevakningen. Till det lokala räknas allt som sker inom utgivningsområdet samt det som inträffar ute i världen för utflyttade tornedalingar eller tornedalingar på tillfällig utflykt. På ledarplats är tidningen "oberoende provinsiell" från den 1 januari 1988, vilket betyder att den ska verka för en positiv utveckling av Tornedalen. Deltiteln Haaparannanlehti har används för den finskspråkiga delen av tidningen från 1923. Bilagan på finska kom först ut oregelbundet efter 1923, senare kom den ut en till tre dagar i veckan.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 101 vrk 6 h 6 min
Myyjä edellyttää ostajalta tunnistautumista.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 101 vrk 6 h 6 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.