Kuvaus

  • Sata altaassa : Suomen uimaliitto 1906-2006 / Pertti Mustonen.
  • Kieli:suomi
  • Julkaistu:Helsinki : Edita, 2006
  • Painettu/Valmistettu:(Edita Prima)
  • Ulkoasu:334 s. : kuvitettu . ; 25 cm.
  • ISBN:951-37-4490-6 (sid.)
  • Kohdeyhteisö:Suomen uimaliitto
  • Asiasana:järjestöhistoriikit (ysa) 
    urheilujärjestöt (ysa) 
    uinti (ysa) 
    historia (ysa) 
  • HS / S.P.
  • kirjat Sata altaassa kertoo juhlivan Uimaliiton tarinan Paikoin jaaritteleva historiikki palkitsee lukijan elävällä ajankuvauksella Suomen uimaliiton 100-vuotisjuhliensa kunniaksi julkaisema historiikki ei ole joutuisasti luettavaa ajanvietettä.

    Päättävien elinten nimilistat ja seikkaperäinen kokousten läpikäynti oli puuduttavaa, mutta sekaan ripotellut mainiot ajankuvaukset pitivät lukijan hereillä ja saivat odottamaan seuraavaa herkullista loiskahdusta. Parhaiten tavat ja toiminta tulevat esille uintiväen haastatteluissa.

    Kirjoittaja Pertti Mustosen tyyli on paikoin jaaritteleva. Vaikka kyse onkin uimaliiton oman juhlavuoden kunniaksi julkaistusta kirjasta, lajin ja uimareiden ihannointi menee paikoin yli ja alkaa ärsyttää. Se on kuitenkin ymmärrettävää, sillä liki 30 vuotta Helsingin kaupungin tiedotuspäällikkönä työskennellyt Mustonen oli uimaliiton toiminnanjohtaja vuosina 1964-1967, ja on seurannut uintia tiiviisti vuosikymmeniä.

  •  

    Uintiharrastus ja kilpauinti saivat alkunsa oikeastaan kylpemisestä ja uima- ja hengenpelastustaidon opettamisesta. Nykyajan näkökulmasta tuntuu huvittavalta, että vuosisadan alussa kiisteltiin siitä, opetetaanko uimareita suomeksi vai ruotsiksi.

    Kun kieliriidoista oli päästy, kansa jakautui kahtia vuoden 1918 sisällissodassa - niin myös uintiväki. Työväellä oli omat kisansa olympialaisia myöten.

    Sotien jälkeen Suomessa oli huutava pula kaikesta. Ruotsalaiset seurat muistivatkin joulun aikaan suomalaisseuroja paketein, joista löytyi mm. uimahousuja.

    Vanhemmat polvet muistavat hyvin ajan, jolloin hulppeiden hallien ja kylpylöiden sijasta uitiin luonnonvesissä - liki uimaliiton viisi ensimmäistä vuosikymmentä.

    Tv:n valtakaudella kasvaneesta tuntui ihmeelliseltä lukea järvien ja merien rannoilla uimaloissa pidetyistä uimanäytöksistä, jotka vetivät sakkia katsomot täyteen. Kun vesi myöhäiskesällä tai syksyllä oli jo hyvin viileää, kohmeisia uimareita lämmitettiin kuumalla mehulla ja pirtulla.

    Vasta 50-luvulla Suomeen saatiin ensimmäinen uimahalli. Naiset eivät tosin aluksi saaneet harjoitella pääaltaassa muutoin kuin seuran omalla vuorolla, muina aikoina heidän oli tyydyttävä lyhyeen (16 metrin) altaaseen.

    Uimahypyt ja kuviouinti olivat arvossaan vuosisadan alussa. Nuoremmalle lukijalle selviää sekin, että kuviouinti oli aluksi vain miesten laji.

    Kirjassa on runsaasti vanhoja valokuvia. Uitu on niin pitkissä kuin lyhyissä asuissa (kuten nykyäänkin). Hassuilta näyttivät 1900-luvun naisten uima-asut, joihin kuuluivat hattu, takki ja pitkälahkeiset housut.

    Uinti kulkee monessa suvussa vanhemmilta lapsille. Uinnin lähi- ja nykyhistoriastakin tutut sukunimet vilahtelevat jo uimaliiton alkuvuosikymmenistä kertovissa luvuissa.

    Suomen menestyneimpiä uimareita Antti Kasviota ja Jani Sievistä käsitteleviä lukuja odotin innokkaasti, olinhan istunut moneen kertaan Espoonlahden uimahallissa lapsuuden ja nuoruuden kotikulmillani heidän kilpailujaan jännittämässä.

    Mitään paljastuksia ei tullut, mutta hauska yksityiskohta oli se, että juron miehen maineessa oleva Kasvio oli alun perin menestyskaksikon vilpertti ja porukan hauskuuttajakin. Sievinen kertoo, että lapsena hän oli hiljaisempi ja Antti vilkas ja puhelias.

    Tilastonikkareita ilahduttanee kirjan loppuun kootut luettelot Suomen mestareista (uinti, uimahypyt, vesipallo, taitouinti) ja arvokisamitalisteista.

Kuvassa huudettava tuote.
Klikkaa kuvaa

 

 

Vilkaise nopeasti tiivistetty PROFIILINI niin näet Ajankohtaiset asiat, TARJOUKSET ym Barkoffi   *

* Barkoffi Kuuluisa RomuLiike Helsingissä noin 1880 -1920 (mm stadin Arskan laulussa)

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 92 vrk 18 h 5 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4,90 € Sulkeutuu 92 vrk 18 h 5 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.