Kuvaus

Selma Lagerlöf: Jerusalem 1. 2.painos vuodelta 1938. Suomennos J. Jäntti.

Takakannessa tahraa mutta muuten erittäinkin hyväkuntoinen kirja kuten alla olevia kuvia klikkaamalla voi nähdä. Omistajan nimi.

   

Selma Lagerlöfin Jerusalem

Selma Lagerlöf kirjoitti vuosisadan vaihteessa kaksiosaisen kohtalotarinan Jerusalem, joka ilmestyi suomeksi jo vuonna 1903. Ruotsalaisromaani herätti Suomessa suurta huomiota, ovathan sen tapahtumat kuin suoraan vuosisadan vaihteen Pohjanmaalta. Suuri uskonnollinen murrosliike pyyhkäisi tuohon aikaan yli Pohjolan. Ingmarien talonpoikaissuvun sukulaisuus suomalaisiin ahrolan paavoihin on ilmeinen, tuttuja ovat myös kesäiset luonnontunnelmat ja pohjoinen kylämiljöö. Lähtijöitä on Suomestakin riittänyt, ja lähdöt ovat erottaneet sukuja, perheitä ja rakastavaisia.



 Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf  (20. marraskuuta 1858 Mårbacka, Östra Ämtervik, Värmlanti, Ruotsi16. maaliskuuta 1940 Mårbacka, Värmlanti, Ruotsi) oli ruotsalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti lastenkirjastaan Peukaloisen retket villihanhien seurassa. Hän on kirjoittanut myös Gösta Berlingin tarun sekä Peikkoja ja ihmisiä.

Lagerlöf oli ensimmäinen nainen, jolle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1909. Hänestä tuli Ruotsin akatemian ensimmäinen naisjäsen vuonna 1914.  Myöhemmin Lagerlöf lahjoitti Nobelilta saamansa kultamitalin keräykseen talvisodassa kamppailevan Suomen hyväksi.

Vuosina 1885-1895 Lagerlöf toimi opettajana tyttöjen lukiossa Landskronan kaupungissa. Tuolloin hän voitti viikkolehden kirjoituskilpailun otteilla Gösta Berlingin tarusta. Vuonna 1895 Akatemian ja perheen tuki rohkaisivat häntä jättämään opetustyön ja siirtymään täysipäiväiseksi kirjailijaksi.

Lagerlöfin kuva on ollut ruotsalaisessa 20 kruunun setelissä vuodesta 1992.

 

Lagerlöf oli Ruotsin Kungliga Bibliotekin mukaan vilkkaassa kirjeenvaihdossa muun muassa Juhani Ahon, Albert Edelfeltin, Alexandra Gripenbergin, Lucina Hagmanin, Yrjö Hirnin, Larin-Kyöstin, Jean Sibeliuksen, F. E. Sillanpään ja Matilda Wreden kanssa. Selma Lagerlöfs Samlade Verk (SLSV) -projekti kerää tietoja Lagerlöfin elämästä.lähde?

Vuonna 1928 Lagerlöfille myönnettiin kunniatohtorin arvo. Hänestä on tehty myös patsas. Selma Lagerlöf on kirjoittanut useita teoksia, joiden joukossa ovat muun muassa Legendoja Kristuksesta, Jerusalem ja Portugallian keisari. Selma Lagerlöf on Ruotsin tunnetuimpia kirjailijoita.

 

Elämäkerta

Selma Lagerlöf syntyi 20.11.1858 Mårbackan kartanossa Länsi-Ruotsissa. Hän oli luutnantti Erik Gustaf Lagerlöfin ja Louise Lagerlöfin tytär. Hän oli heidän viides lapsensa.

Lagerlöf kävi koulua Mårbackassa ja oppi englantia ja ranskaa. Kaksitoistavuotiaana hän kirjoitti pitkän runon Mårbackasta ja jatkoi kirjoittamista nuoruusiässä.

Lagerlöf oli kirjoittanut runoja lapsesta lähtien, mutta hän ei julkaissut mitään ennen vuotta 1890. Lagerlöfin esikoisromaani Gösta Berlingin taru julkaistiin vuonna 1891.

Vuonna 1894 Lagerlöf tapasi kirjailija Sophie Elkanin, josta tuli hänen ystävänsä ja elämänkumppaninsa. Vuosina 1899-1900 tehty matka Egyptiin ja Lähi-Itään toimi inspiraationa Jerusalem-nimiselle romaanille. Lagerlöf asui suurimman osan elämästään Falunissa.

Vuonna 1909 Selma Lagerlöfille myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto. Hän oli ensimmäinen nainen maailmassa, jolle palkinto myönnettiin. Vuonna 1914 Lagerlöfistä tuli ensimmäinen Ruotsin akatemian naispuolinen jäsen.

Selma Lagerlöf kuoli kotonaan 16. maaliskuuta 1940 aivohalvaukseen.

Lagerlöfin kuoleman jälkeen on julkaistu kaksi elämänkerrallista teosta, jotka perustuvat kirjeenvaihtoon Lagerlöfin ja hänen kahden elämänkumppaninsa välillä. Du lär mig att bli fri (1992) perustuu Lagerlöfin ja Sophie Elkanin kirjeenvaihdolle ja En riktig författarhustru (2006) hänen ja Valborg Olanderin kirjeenvaihdolle.


 

Tuotanto

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 8 vrk 21 h 13 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 8 vrk 21 h 13 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.