Kuvaus

Seppo Karjala: 25 SYNTYNYT: ROMAANI. 1958 WSOY. 205-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, kansissa vähän kulumaa (ks. kuva), kannen ja esilehden välisellä tyhjällä lehdellä peitetty aikaisemman omistajan nimi, ei muita merkintöjä, ei kansipaperia.

–25 syntynyt (1958). Seppo Karjala - Martti Merenmaan poika - on kuten hänen esikoisromaaninsa päähenkilökin syntynyt v. 1925. Omiin kokemuksiinsa perustuen hän kuvailee sodan arkea nuoren miehen silmillä nähtynä. Vuonna 1925 syntyneet nuorukaiset muodostivat nuorimman ikäluokan, joka ehti rintamillamme osallistua viime sotaan ja sopeutua rintamaoloihin. Romaanin keskushenkilö Kalevi Ranta saapuu nuorena täydennysmiehenä koulutus-keskuksesta rintamalle, joutuu aluksi lepäämässä olevaan tulenjohtueeseen ja sitten sen mukana etulinjan tulenjohtopaikkaan. Vaikutelmat syöpyvät voimakkaina ja tarkkapiirteisinä hänen herkkään ja avoimeen mieleensä, mutta samalla hän nuoren miehen sopeutuvaisuudella mukautuu uusiin oloihin. Hän oppii tuntemaan pelon ja kuoleman uudella tavalla. Kalevi Ranta muodostuu hiljaisessa ja vaatimattomassa vilpittömyydessään nuorimman rintamamiespolven kunniakkaaksi edustajaksi. Sota ei hänen kohdallaan suinkaan merkinnyt voittoja ja mainetöitä, mutta sen sijaan rohkeuden ja velvollisuuden käsitteet saivat uuden sisällön. Kertoessaan nuorukaisesta ja sodasta Seppo Karjala on karttanut kaikkea kaunopuheisuutta ja liioittelua. Ja kuitenkin hänen on koruttomalla kertomatavallaan onnistunut välittää lukijalle nuoren soturin mielialat ja taistelutilanteiden jännitys tehoavan havainnollisesti.

Seppo Karjalan (1925 Kuopio – 2005 Kuopio) vanhemmat olivat kirjailija Martti Merenmaa (sukunimi aik. Karjala) ja kansakoulunopettaja Hellin Sigrid Kaikkonen. Seppo Karjala on julkaissut romaanin –25 syntynyt (1958).

Puuttuva kansipaperi: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 85 vrk 42 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 85 vrk 42 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.