Kuvaus

 

sidottu
Kansityyppi:
Painettu:     2009
Sivuja:     216
Kieli:     monikielinen
ISBN:     9789529812097
Julkaisupvm.:     2009
Kirjastokoodi:     682
Tuotenumero / ISBN:
 

 


Kenneth Oker-Blom neuvoo teoksessaan Syö terveellisesti, ajattele ekologisesti, miten ruoanlaitossa voi ottaa huomioon raaka-aineiden ekologisen puolen.  

Terveellinen ruoka säästää luontoa 

SIRPA KOSKINEN

K.U.

 

– Marketit notkuvat viivakoodilla merkittyjä, kauan syötävinä säilyviä muoviin pakattuja elintarvikkeita. Mutta terveellinen ruoka on sesongin mukaista lähiruokaa, sanoo keittiömestari Kenneth Oker-Blom.

Hän puhui keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä seminaarissa, jossa pohdittiin ruuan merkitystä ilmastokuormituksessa. Tilaisuuden järjesti eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmä.

Oker-Blom kertoi, miten voi syödä terveellisesti ja samalla pienentää ekologista jalanjälkeä.

– Pitäisi syödä elintarvikkeita ilman välikäsiä. Aina se ei ole mahdollista, mutta kannattaa suosia toreja ja kauppahalleja, jossa voi kysyä, mistä tuote tulee.

Oker-Blomista on katastrofi, että jätämme 90 prosenttia sienistä metsiin ja tuomme niitä vaikkapa Italiasta. Ja on katastrofi, että jätämme 80 prosenttia marjoista metsiin.

Tapaus silakka

 

Oker-Blom puhui lempikalastaan silakasta, joka hänen mukaansa on parasta, mitä Suomessa on. Miksi siis silakka kalastetaan pääosin eläinten rehuksi, hän ihmetteli.

– Itämeren komissio on kieltänyt silakan kalastamisen muuten kuin ihmisille ruuaksi.

– Silti esimerkiksi vuonna 2008 silakkaa kalastettiin Suomessa 83 miljoonaa kiloa, josta noin kaksi prosenttia eli noin 1,6 miljoonaa kiloa meni ruuaksi, loput rehuksi.

Oker-Blom kysyykin, onko oikein, että tyhjennämme meret, jotta eläimet saisivat tätä luksustuotetta.

– Miksi poliitikot eivät uskalla laittaa kauppaa vastuuseen siitä, että se ottaa 360-kertaisen hinnan silakasta ostamalla 15 sentillä ja myymällä 5,5 eurolla?

– Jos marjanpoimija saisi 1,5 euroa litralta ja marjat maksaisivat 55 euroa kilolta kaupassa, kaikki sanoisivat, että ei käy.

Kukaan ei Oker-Blomin mukaan näytä välittävän myöskään köyhyydestä, sillä jos silakka myytäisiin saman hintakaavan mukaan kuin muut tuotteet, se olisi hyvin edullista ja terveellistä ruokaa pienituloisimmillekin.

Järvien maassako kalapulaa?

 

Vuonna 2008 suomalainen söi keskimäärin 76,7 kiloa lihaa, mutta vain viisi kiloa kalafilettä.

– Tämä on aivan järjetön suhde. Missään maailmassa ei ole niin paljon järviä kuin Suomessa eikä niin paljon kalaa kuin meillä.

Oker-Blom sanookin, että ei pidä paikkaansa, etteikö meillä olisi kalaa.

– Kyse on siitä, että meidän kauppa ei pysty myymään mitään muuta kuin viivakoodilla varustettuja, muoviin pakattuja tuotteita. Tähän täytyy saada muutos.

Professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta esitteli monin kaavioin elintarviketuotannosta aiheutuvaa ilmastokuormitusta.

Koko kansantaloudessa elintarviketuotanto muodostaa noin 13:a prosenttia ilmastonmuutosvaikutuksesta. Ruuantuotannossa kuormitusta aiheuttavat erityisesti ammoniakki, metaani, typpi ja fosfori.

Elintarvikeketjun sisällä 70–90 prosenttia elintarviketuotannon ympäristövaikutuksista syntyy maataloudessa. Loput 10–20 prosenttia syntyy energiantuotannosta.

Elintarvikeketjun kansainvälistyminen näkyy Kurpan mukaan selvästi.

– Mikä tarkoittaa, että yhä enemmän ympäristövaikutukset jäävät eri paikkaan kuin missä kulutus tapahtuu.

Terveys vai tuotanto?

 

Kurppa heitti kuulijoille paljon visaista pohdittavaa.

Hän muistutti eläintuotannon aiheuttamasta vesijalanjäljestä. Ilmastonmuutoksen myötä maailma alkaa kärsiä veden puutteesta. Toisaalta hän muistutti, että lihan syönti lisääntyy vääjäämättä maailmassa. Ja eläintuotanto käyttää paljon vettä.

– Miten siis suhtautua eläintuotantoon jatkossa, jos koko maailmassa lihankulutus kovasti kasvaa ja meillä on runsaasti vettä ja runsaasti naudoille sopivaa nurmialustaa?

Kurppa muistutti myös viime aikoina paljon puhutusta märehtijöiden ympäristövaikutuksesta joka syntyy metaanin tuotannon kautta.

– Broileria ja sikaa pystytään tuottamaan hyvin tehokkaasti. Niiden hiilijalanjälki on kolmasosa naudan hiilijalanjäljestä. Miten nämä asetetaan paremmuusjärjestykseen?

Kenneth Oker-Blomin tuore kirja Syö terveellisesti, ajattele ekologisesti esittelee monia terveellisiä ja ympäristöystävällisiä reseptejä lähiruuille.

Kuvassa huudettava tuote.
Klikkaa kuvaa 

  • 7€  KULUILLA MUUTAKIN (max 32 kg)
  • TEE PAKETTI alhaalla linkit

 

 

 

 

 

 

TEE PAKETTI  yhdistän kulut, myös Huuto paketti käytössä.

Harrastekirjallisuus 

KAIKKI KIRJAT:

Vakio viestipohja:

Lyhenteitä:

SKP = sidottu kovakantinen kansipaperit

sid = sidottu, kovakantinen ( harvoin myös pehmeä kantinen ) joko kuvakansi tai kansipaperiton ( mainittu)

nid =  nidottu, pehmeäkantinen 

Kierre / Rengasselkä = Reijitetyt sivut metalli/ muovi kierteessä kiinni, sivuja voi kääntää vapaasti ympäri ym

Pokkari = Pocket eli taskukokoinen, usein ns massajulkaisu marketteihin ym kaikki nidotut EI näitä

OMISTE =  omistajan nimi tai onnittelu kirjan alussa ns. esisivulla

KP= Kirjaston poisto kirja, voi olla muovitettu, leimoja ym, vanhoissa/ koulujen tai laitosten vähemmän

UV / UUS / UUSI- (mukana - miinus merkki)  = Uuden veroinen HYVÄ + / -  plus tai miinus 

CD tai DVD + / - = + plus tarkoittaa ON MUKANA ja miinus EI mukana, jos ei mainittu erikseen ilmoituksessa sitä EI ole mukana vaikka se jukaisuun tai sarjaan kuuluisikin. Levyt usein saa jälkeä kovasta muovitaskusta, kuljetuksessa tms vaikka olisivat olleet poistumatta kuoristaan alusta asti.

 

Lähes kaikissa kohteissa on enenmän tai vähemmän käsittelyn / kuljetuksen / varastoinnin jälkiä esim kirjojen kansissa. Voit myös kysyä tarkemman katsauksen kohteen kunnosta ennen huutoasi, jos olet esim keräilijä tai muuten kaipaat lisätietoa. Luokitukset pitää paikkaansa lähes kaikissa kohteissa. Kunto takuu olemassa, mahdolliset mainitsemattomat viat ovat vahingossa huomaamatta jääneitä virheitä.

Huomioi huutaessa toimituskulut ei välttämättä vastaa postituskuluja.

Ei lisää maksettavaa.


Voittajalle tulee tilitiedot Huuto.net automaattisen vakioviestin lopussa ( alhaalla).
Muista ilmoittaa maksaessasi kohteen NIMI.

Profiilista löytyy ajankohtaista tietoa.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

6 €
tai
Sulkeutuu 63 vrk 3 h 54 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 63 vrk 3 h 54 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.