Kuvaus

Sanna Ihatsu, Riitta Lehtonen, Heikki Piha, Seppo Seitsalo : Terveisiä sairaalasta - Postikortit kertovat pääkaupunkiseudun sairaaloiden historiasta

Maahenki 2017, kovakantinen kuvakansin, 365 sivua, koko: 22,5 x 27 x 4 cm

Pääkaupunkiseudun sairaaloiden lisäksi myös muita Uudenmaan sairaaloita, kuten Meltola, Kiljava, Lohja, Tammisaari ja Hyvinkää.

Sairaaloissa viivyttiin menneinä vuosikymmeninä hyvinkin pitkiä aikoja, ja sairaala saattoi sijaita kaukana kotoa. Aikana ennen nykyisiä viestintävälineitä yhteyttä omaisiin ja ystäviin pidettiin lähettämällä postikortteja. Postikorttien lähettäminen tuli suosituksi 1890-luvun lopulla. Käsin kirjoitetussa viestissä kerrottiin hoidollisista toimenpiteistä ja lisättiin arkisia kuulumisia. Potilas kuvailee usein seikkaperäisesti osaston tunnelmaa, ruoan makua, lääkärin määräyksiä ja ajan kulumista, kuten viestissä vuodelta 1955: ”Tule nyt katsomaan, jos ennätät. Ja tuo yksi kukka, noloa kun olen ainoa, jolla ei ole kukkia.”

Tämä kulttuurihistoriallinen, helposti lähestyttävä teos on oiva lahjaidea keräilystä tai hoitoajattelun kehityksestä kiinnostuneelle, terveydenhoitoalan opiskelijalle, terveydenhuollossa työskentelevälle tai sieltä jo eläkkeelle siirtyneelle. Kirja kiinnostaa jokaista, joka on joskus ollut sairaalassa.

Kirjan lähtökohtana on ollut psykiatri Heikki Pihan laaja, koko maan lääkintälaitoksen historiaa tallentava kokoelma postikortteja ja kirjallisuutta. Siitä valitut postikortit avaavat näkymiä pääkaupunkiseudun ja osin Uudenmaan sairaalalaitoksen kehitykseen 1800-luvun lopulta lähtien. Kirja kuvaa harvinaisella tavalla sairaala-arkkitehtuurin historiaa, mutta myös sitä, miten terveyteen ja sairauteen on suhtauduttu eri aikoina.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 59 vrk 22 h 14 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

20 € Sulkeutuu 59 vrk 22 h 14 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.