Kuvaus

Coenien kulttileffa. Special editon, tekstit suomeksi.

Big Lebowski (The Big Lebowski) on vuonna 1998 ensi-iltansa saanut komediaelokuva, jonka ovat ohjanneet Joel ja Ethan Coen. Sen pääosassa on Jeff Bridges, joka esittää Jeffrey ”Dude” Lebowskia, laiskaa losangelesilaista keilaajaa. Muita päärooleja esittävät John Goodman, Steve Buscemi ja Julianne Moore, kun taas sivurooleissa esiintyvät David Huddleston, John Turturro, Philip Seymour Hoffman ja Tara Reid.

Big Lebowskin budjetti oli 15 miljoonaa dollaria, ja se tuotti teattereissa vain hieman yli 17 miljoonaa dollaria. Sittemmin Big Lebowski on saavuttanut kulttimaineen, jonka syntyyn ovat luultavasti vaikuttaneet värikkäät henkilöhahmot, unijaksot ja omaperäinen dialogi, joka ei usein liity juoneen millään tavalla. Vuonna 2002 fanit järjestivät ensimmäiset Lebowski Festit Louisvillessa. Elokuva on synnyttänyt myös uskonnon, dudeismin, jota edustaa kirkko The Church of the Latter-Day Dude.

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Big Lebowskin kaikkien aikojen 11. parhaaksi komediaksi.

 

Juoni

 

Elokuva kertoo laiskasta, työttömästä Jeffrey Lebowskista eli "Dudesta". Hänen harrastuksiinsa kuuluu valkovenäläisten juominen, kannabiksen polttelu sekä keilaaminen ystäviensä Walterin ja Donnyn kanssa. Eräänä päivänä kaksi rikollista ryntäävät hänen ovestaan sisään ja kovistelevat Dudea, kysellen kadonneista rahoista. Rahoja ei löydy ja toinen miehistä virtsaa Lebowskin matolle. Dude saa tietää, että häntä on luultu pyörätuolissa istuvaksi miljonääriksi "Big" Lebowskiksi. Pilatusta matosta suivaantuneena Dude menee tapaamaan Lebowskia, ja mattoasia saadaan hoidettua, mutta sepä johtaakin Duden uusiin ongelmiin.

 

Rooleissa

 Jeff Bridges … Jeffrey "Dude" Lebowski  

 John Goodman … Walter Sobchak  

 Steve Buscemi … Theodore Donald "Donny" Kerabatsos  

 David Huddleston … Jeffrey "Big" Lebowski  

 Julianne Moore … Maude Lebowski  

 Tara Reid … Bunny Lebowski  

 Philip Seymour Hoffman … Brandt  

 Sam Elliott … Kertoja/mies baarissa  

 Ben Gazzara … Jackie Treehorn  

 Peter Stormare … Nihilisti  

 John Turturro … Jesus Quintana  

 Jon Polito … Da Fino  

 David Thewlis … Knox Harrington  

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

5 €
Sulkeutuu 81 vrk 2 h 29 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

5 € Sulkeutuu 81 vrk 2 h 29 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.