Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Tito Colliander: KOHTAAMINEN. Suomentanut Kyllikki Härkäpää. Ulkoasu: Kosti ja Leila Antikainen. 1973 Weilin+Göös (2. painos). 201-sivuinen sidottu kirja, kansipaperin nurkissa kulumaa, itse kirja täysin ehjä ja siisti, kannen ja esilehden välisellä tyhjällä lehdellä aikaisemman omistajan nimi, ei muita merkintöjä.

Kohtaaminen (1973; Vaka 1969) on Tito Collianderin muistelmasarjan viides osa. Teoksessaan hän kuvaa nuoren taiteilijan levottomia vaellusvuosia 1920-luvun lopulla, hänen hapuiluaan, elämänuran ja -suunnan vähittäistä selkenemistä. Äidin kuoleman jälkeen Tito Colliander pakeni Porvoon idyllistä ja vietti vuoden päivät ulkomailla, Pariisissa, Algeriassa, Marseillessa. Matkoillaan hän kirjoitteli lehtiartikkeleita, piirteli ja maalasi, näki kirjavia ihmiskohtaloita ja tutustui läheltä tuhon romantiikkaan, joka ajoittain muuttui lohduttomaksi kurjuudeksi. Pariisissa hän elätti itseään kapakkalaulajana, eli yön ihmisten keskellä ja tunsi vajoavansa yhä syvemmälle. Sattuma puuttui hänen elämänkulkuunsa ja toi hänet takaisin Porvooseen. Hyvä virka, turvallisuus ja paikoillaan pysyminen alkoivat kuitenkin pian painostaa. Silloin hän kohtasi Inan, vaimonsa, ja elämä vaihtoi taas jyrkästi suuntaa. Ina ja Tito jättivät ansiotyönsä ja asuivat puolisentoista vuotta Kuokkalassa Karjalan Kannaksella, kaukana ihmisistä, yksinkertaisissa puutteellisissa oloissa. Täällä Tito kohtasi uuden elämän ihmeen, ensimmäisen lapsen syntymän, ja aloitti kirjailijanuransa.

 

2. Tito Colliander: ALKU. Suomentanut Kyllikki Härkäpää. 1979 Weilin+Göös. 174-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Alku (1979; Början 1979) -teoksessaan kirjailija ja teologi Tito Colliander puhuu ihmisistä, joita hän vuosiensa varrella on tavannut, kirja välittää sarjan kohtaamisia, tunnelmia, muistikuvia. "Jokainen hetki kuuluu omalle paikalleen, myös kauan sitten unohtunut tai tietoisuuteen edes ehtimätön. Kohtaamisten laita on samoin. Kenellä kohtaamistani ihmisistä on ollut suurin vaikutus elämääni, kenellä toisarvoinen? Mahdoton kysymys vastattavaksi. Muutamat tekee kuitenkin mieli nostaa esiin, ikään kuin valita joukosta eräitä kasvoja, ääniä ja katseita, jotka muisti on tallentanut." Tito Collianderin kerronta liikuu Pariisin puistoista espanjalaiseen turistikeskukseen, Zürichin jouluvilinästä suomalaiseen pikkukaupunkiin ja kreikkalaisen luostarin rauhaan, 20-luvulta tähän päivään. Hänen tapaamansa ihmiset ovat eri-ikäisiä, he tulevat eri maista ja erilaisista oloista, mutta heille on kaikille yhteistä totuuden etsintä, halu löytää se mikä elämässä on arvokasta. Alku on huikaisevan kaunis, koskettava kirja. Sen sivuilla puhuu harras humanisti, elämänmyönteinen ihminen.

Tito Colliander (1904 Pietari – 1989 Helsinki) oli teologi, kirjailija ja kuvataiteilija. Hän pakeni sisarustensa kanssa vallankumouksen ja sodan jaloista Pietarista Suomeen. Vanhemmat tulivat perässä vuotta myöhemmin. Tito Colliander joutui keskeyttämään koulunkäyntinsä polvivamman takia. 1922–24 hän opiskeli Helsingin taideakatemiassa. Vanhempiensa kuoltua hän muutti pois Suomesta ja asui Pariisissa, Marseillessa ja Algerissa. Hän eli hurjaa alkoholinhuuruista elämää. Palattuaan Suomeen hän jatkoi boheemia elämäntapaansa kunnes tapasi tulevan vaimonsa Ina Behresenin *). Hän suoritti teologian tutkinnon Helsingin ortodoksisessa pappisseminaarissa 1953. Hän toimi kuvataiteilijana ja ikonimaalarina sekä kuvaamataidonopettajana Porvoon ruotsalaisessa tyttökoulussa 1924–28 ja ortodoksisen uskonnon opettajana ruotsalaisessa oppikoulussa Helsingissä 1950-–69. Tito Collianderin tuotannossa näkyy hänen uskonnollinen maailmankatsomuksensa, joka juontaa juurensa hänen venäläisestä lapsuudenympäristöstään. Venäjällä hän tutustui kreikkalaiskatoliseen kirkkoon ja uskontoon. Collianderin kertomustaiteen tekee erikoiseksi sen läpitunkeva klassinen venäläinen inhimillisyys, joka täysin erottaa hänet suomalaisten aikalaisten skeptisestä mielenlaadusta. Colliander miettii toistuvasti kärsimyksen ongelmaa, ihmisen syyllisyyttä toisten kärsimyksiin ja sovituksen mahdollisuutta. Tito Colliander on kirjoittanut romaaneita, novelleja ja lyriikkaa, mutta myös historiallisia teoksia. Monet hänen kirjoistaan ovat omaelämäkerrallisia. (Lähde: Alexandra Berg).   *) Ina Colliander (o.s. Behresen, 1905 Pietari – 1985) tuli kuvataiteilijana tunnetuksi etenkin enkeleitä esittävistä puupiirroksistaan.


Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

5 €
tai
Sulkeutuu 89 vrk 7 h 35 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 89 vrk 7 h 35 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.