Kuvaus

Kuvan  kaltainen, erittäin hyväkuntoinen kovakantinen sidottu kirja kansipaperin kera.

Kirjailija: Tuomas Kyrö
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 356
Asu: Sidottu, Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2005 , 1. painos


Kuvaus:
Liitto (2005) on Tuomas Kyrön tuotannon kolmas teos. Olen tähän asti lukenut mieheltä ensimmäisen Mielensäpahoittajan sekä sen seuraajan, Miniän ja Kerjäläisen ja jäniksen. Kaikki nämä luettuani Kyrön huumori on tullut hyvin tutuksi, ja siksi olikin kiintoisaa tutustua Liiton myötä miehen vakavampaan puoleen. Pienen totuttelun jälkeen solmin liiton kirjan kanssa, uppouduin ja voin edelleen pitää Kyrön lempikirjailijoideni joukossa.

Eletään loppukesäisissä tunnelmissa Mollojärven uintikilpailuissa vuonna 1938. Lyydia ihastuu kisan voittaneeseen hintelään Urhoon, jonka kimmeltävät haaveet kuultuaan Lyydia laittaa peliin oman elämänsä. Koti on hänelle yhtä kuin vankila; väkivaltainen isä ruoskii tyttöä työn tekoon eikä epäröi lukita Lyydiaa tämän huoneeseen kuukausiksi. Lasta odottavan tyttärensä ja pianon isä jättää kylmään talviviimaan Urhon kodin portaille, kun nuoripari muuttaa saman katon alle. Todellisuus ei kuitenkaan ole ruusuinen; Urho on joutunut rintamalle ja Lyydia joutuu hoitamaan huonokuntoista anoppiaan, joka tuskin edes miniäänsä tunnistaa. Ne haaveet, joita Lyydia niin mielessään hoivasi, ovat mennyttä ja edessä on kivikkoinen taival, josta hän ei selviäisi ilman Urhon siskon, Annan, apua.

Vaikka Liitto sijoittuu vuosiin 1938-1958, sotatanner jää taustalle. Se vaikuttaa ihmisten elämään, mutta keskiössä ovat ihmiset itse. Liitossa on neljä eri kertojaa ja kolme liittoa. Ääneen pääsevät Lyydia, Urho, tämän sisko Anna sekä puolalainen sotavanki Bronislav Slusarski (Pentti). Jostain syystä minulla kesti tovi ennen kuin ymmärsin kursiivilla kirjoitetun tekstin puhuvan Annan äänellä. Ilmeisesti minulla sujahti jokin tärkeä pointti lähtöviivalla, tiedäpä tuota. Joka tapauksessa Kyrö on luonut kiinnostavia, rakastettavia ja persoonallisia henkilöhahmoja. Pidin jokaisesta kertojasta, vaikka välillä joku aiheuttikin hampaiden kiristymistä (mutta sehän onkin liitossa tyypillistä). Hyvä esimerkki tästä on Anna, nuori opettaja, joka on hullaantunut Adolf Hitleriin ja tämän politiikkaan. Nainen on rakentanut oman kuvitelmansa miehestä ja on sokea Hitlerin aiheuttamille hirveyksille. Annan silmät avautuvat vasta puolalaisen sotavangin myötä, mikä murentaa naista, joka on koonnut uskonsa kuvitelmista. Lukijana toisaalta kiinnosti, milloin Annan silmät avautuvat ja toisaalta raastoi seurata, miten nainen kuihtuu pirstaloituneen sisimpänsä mukana.

Lyydian äänessä kaikuvat pääosin suru, ikävä ja pelko lasten ja Urhon puolesta. Pariskunnan liitto on pääosin tragikoomista seurattavaa; se herkistää ja naurattaa. Urho on perinteisen suomalaisen miehen kuva, joka ei juuri puhu kuin muutaman sanan. Hänen kohdallaan korostuu ajatteleminen, sillä vaikka mies ei juuri pukahda, hän pohdiskelee sitäkin enemmän. Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö Urhon sydän sykkisi lämpöä, vaikka tämä joskus kummasteleekin vaimon halua kulkea käsi kädessä.

Emännän kuorsauksesta tiesin olevani oikeassa paikassa, kun ei toistakaan paikkaa ollut, eikä meidän kylillä lähdetä uutta emäntää etsimään niin kauan kuin ensimmäinen elää. Mitä parempaa semmosesta uudesta löytäisi? Varmaan se aluksi näyttäisi ja tuntuisi niin kuin kaikenmoinen uusi. Kolmen viikon jälkeen alkaisi jo vituttamaan, että viitsiikin leikata reikäleivästä siivuja itteänsä päin.

Liitto on kieleltään toteavaa ja melko riisuttua. Se sopii mielestäni hyvin teokseen, jonka voima syntyy ihmisistä ja siitä, mistä kukin joutuu luopumaan. Kyrö on kuitenkin usuttanut huumoria mukaan muun muassa tunnistettavina laulun sanoina, jotka saivat kyseisen kappaleen soimaan lukijan päässä ikään kuin taustamusiikkina. Ja teoksen loppu, se on loistava. Vaikka loppu on kauniin toiveikas ja siihen ehkä pitäisi suhtautua myös pienellä vakavuudella, helähdin nauruun. Tätä kirjaa voisikin suositella luettavaksi jo pelkästään sen lopetuksen takia, vaikka se toisaalta olisi huutava vääryys, koska ansioita on rutkasti. Kyrö on nuoresta iästään huolimatta onnistunut kirjoittamaan uskottavasti sota-ajasta ihan kuin hän itse olisi sen kokenut. Taustatyö on siis tehty huolella.

----------------------------------------------------------------------------------------
*Lähetän paketin hyvinkin pian sen jälkeen, kun maksu on saapunut.

*Yhdistän ja postitan useampiakin voitokkaita huutoja.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 9 vrk 22 h 15 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

8 € Sulkeutuu 9 vrk 22 h 15 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.