Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Juhani Mäkelä: STADI ON BULI MUTTA SNADI. 1993 WSOY. 126-sivuinen nidottu kirja, lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Stadi on buli mutta snadi (1972, 2. p. 1993) -kirjassa on kuutisenkymmentä pakinaa 1950-luvun Stadista. Tarinat on julkaistu Pääkaupunki-lehden sivuilla 1970-luvulla. Kirjan jutut kertovat pikkukundeista, lättähatuista, jiven joraamisesta, Helsingin olympialaisista ja muista kaihoisista muistoista 1950-luvulla, jolloin Stadi oli vielä Stadi ja slangi oli käyttökieli kaduilla, kulmilla ja kodeissa. Pakinakokoelmassa on myös kannanottoja ja naureskelua Helsingin asioille ja herrojen touhuille. Kirja sisältää myös kertomuksen ”Juttu vuonna 2022”. Juhani Mäkelän pakinakokoelma on slangikirjallisuuden klassikko, jonka monet jutut ovat säilyttäneet ajankohtaisuutensa. Toisen painoksen esipuheessa Mäkelä kirjoittaa: "Seiskytluvun alussa mä skrivasin pakinoita Pääkaupunki-lehteen. Jengi kehu niitä stooreja – tai ainakin jotku sano niistä jotain vänkää. Mä duunasin niistä tän kirjan. Se ilmesty 1972. – – Tää kieli on sellasta, mitä pamlattiin Stadissa 1950-luvulla ja tollai. Ne kun tsennaa slangia, snaijaa et se oli erilaista eri kulmilla. Mä olen skrivannu eniten sillai ku kaveerattiin Stadin pohjoisosissa, missä mä budjasin pikkukundina, ja sit keskistadilla, missä mä kävin opparii."

"Toi on sit kurjaa hommaa, ku joutuu venttaa sporaa tai busaa pysäkillä. Noi liikennelaitoksen dirikat, tai mitä dirikoita ne on ku näistä asioista määrää,sais panna enemmän sellasii katoksii ja penkkejä pysäkeille, et niillä olis vähän kivempi ventata. niitä on kyllä aika paljon sellasii kikkoja, joiden avulla saa sporan tai busan tuleen nopeemmin ku se muuteen tulis. Niit kantsii käyttää, jos ei viitsi kauaa stondata pysäkillä. Me just pamistiin yhessä jengissä niistä kikoista. Mulla on omat jujuni, mut mä opin paljon lisää..." (Sporaa ja busaa voi naruttaa)

Juhani Mäkelä (Reisjärvi – 2010 Antibes, Ranska) oli toimittaja, pakinoitsija ja kirjailija. Mäkelä tuli tunnetuksi 1980-luvulla TV1:n Ajankohtaistoimituksen A-Studion maailmankuvat -ohjelman Satunnaisena matkailijana. Hän esiintyi myös A-Studion pakinoitsijana nimimerkillä Erikoisasiantuntija. Juhani Mäkelän ensimmäinen kirja on Stadi on buli mutta snadi: Pääkaupungin Jussin juttuja: Kokoelma Pääkaupunki-lehdessä ilmestyneitä pakinoita (1972, 2.p. 1993). Kaikkiaan hän julkaisi runsaat parikymmentä teosta, joista viimeiseksi jäi Noin seitsemänkymppisen kirja: Pakinoita senioreista ja senioreille (2008). 

 

2. Markku Heikkilä: UUTISSI TURUST – EI VIRALLISSI MUT TORELLISSI. MATKAKIRJA TURKULAISUUTEEN JA TOTUUS ÄSKEISISTÄ TAPAHTUMISTA. OSA XX. 2015 Radio Sata. 100-sivuinen nidottu kirja (21 x 15 cm), lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi. Matkakirja turkulaisuuteen ja totuus äskeisistä tapahtumista. Osa XX (2015) on 20:s Uutissi Turust -kirja. Tämä opus on kaikkest ensmäinen täyrellinen kakskiäline opaskirjane mikä anta tiarot siit et kummottos Turus ja turkulaisten kans pärjä vai ei o syntyny Heirekenil eikä asunu 50 vuat viält Turus. Opuksen on kirjottanu Markku Heikkilä ketä on montlai kohkannu ja vohkannu elämässäns Turus. Heikkilä on jo 20 vuat harjotellu pusamal joka vuasi Uutissi Turust -kirjan. Tämä on sarjan viiminen osa ja förttiströpö. Tehkä hyvij ja sivistykä! Kädessänne oleva teos on ensimmäinen täydellinen Turun murteinen ja suomenkielinen matkaopas, jossa käsitellään Turkua ja turkulaisuutta. Sen avulla selviytyy Turussa, vaikka ei ole syntynyt Heidekenillä eikä asunut Turussa 50 vuotta. Kirjan tekijä Markku Heikkilä on turkulainen radiopersoona, joka on kirjoittanut Uutissi Turust -kirjasarjaa jo 20 vuotta. Tämä on sarjan viimeinen, kaikenkattava osa.

 

Markku Heikkilä (s. 1953 Hauho) on radiotoimittaja, pakinoitsija ja ravintoloitsija. Hän toimi 1997–2007 ravintoloitsijana Turussa ravintola Puutorin Vessassa. Radio Auran Aaltojen ensimmäisenä päätoimittajana hän oli 1985–1989 ja Radio Sadan päätoimittajana 1989–1994. Hän sai parhaan paikallisradioesiintyjän Telvis-palkinnon 1989. Heikkilä on tehnyt vuodesta 1995 Radio Sataan humoristisia ”Uutissi Turust” -murreuutisia, joita on vuosittain julkaistu kirjana. Teoksia: Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi (Radio Sata 1996 – 2015, 20 osaa), Pyörin – Keskusautohallin historiaa, Isän maalle rakennettu – MetalMix Oy:n tarina, Suomi Impressions yhdessä Esko Jämsän kanssa, Markku Heikkilä – Juhani Töytäri: O ny! Positiivissi funterauksi turuks (2005), Juhani Töytäri – Markku Heikkilä: Niimpalhiano! Positiivissi funterauksi turuks, Matti ja Teppo. Vitsit & vaiheet (2006), Markku Heikkilä – Jouni Kallioniemi: Pökköä pesään, talkkari! Pääosissa suomalainen polttopuu ja talonmies (2007), Turku. Ikikaunis (2008; valokuvat Esko Jämsä), Kansan kerrokset. Hesburger-Salmeloiden taival kaikilla mausteilla (2009), Turku Impressions yhdessä Esko Jämsän kanssa (2010), Meremme – Itämeri monessa valossa yhdessä Harri Ekebomin, Johannes Lahden ja Pekka Vainion kanssa (2012), Destination Finland – upea valokuva Suomesta yhdessä Hannu Vallaksen kanssa (2013).

Turkulaisen Radio Sadan toimittaja Markku Heikkilän ensimmäisessä Uutissi Turust – ei virallissi, mut torellissi -kirjassa, joka ilmestyi 1996, turkulaisuutta ja turun murretta selitetään suomeksi kunnes kieli vaihtuu kun siirrytään Misä – kui – kummottos: turkulaiste vuosikirjaan. Tampereen murretta on kunniakkaasti pyrkinyt ylläpitämään Tampere-seura sekä Aamulehden Moro-liite. Moron toimittaja Hannu Hyttinen on laatinut sanakirjojakin: Pipa päässä rotvallir reunalla (1995), Musa taskussa pulteriairalla (1999) ja Iso Pipa tampere–suomi-suursanakirja (2009). Murrebuumissa 1990-luvun puolivälissä oli mukana kirjailija Sinikka Nopola »hämäläiskirjallaan» Ei tehrä tästä ny numeroo (2003), jota seurasi sarja Eila ja Rampe kirjoja. 1990-luvulla ilmestyneitä murreproosakirjoja ovat vaikkapa Hannu Heino: Turhambäeväst äkseeramist – ja muutakkim braakkasklemist Raumam bualest (1994) ja Raimo Vahtera: Sattumi: Jutumpätki Turust (1997). WSOY aloitti sarjan murresanakirjoja kuten Tavvoo savvoo: savon kielen sanakirja (1997; Unto Eskelinen), Yhtä koska: Yliperän kielen sanakirja (1999 Oiva Arvola), Jottan tarttis tehrä: Turun murteen sanakirja (1999 Kalevi Wiik), San nys snääki: Rauman kielen sanakirja (2000 Hannu Heino), Aena kun silimä välttää: Sisä-Savon murteen sanakirja (2003 Pekka Vepsäläinen) ja samassa sarjassa Stadin snadi slangisanakirja (1997; Juhani Mäkelä). Murrebuumi ei suinkaan ole 1990-luvun ilmiö. Esimerkiksi WSOY on kustantanut Hj. Nortamon raumlaissi jaarituksi jo 1907 ja Vaasan Jaakoon eteläpohojalaasia murrepakinoota 1930-luvulta alkaen.
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 77 vrk 2 h 5 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

12 € Sulkeutuu 77 vrk 2 h 5 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.