Kuvaus

Vilho Verronen: HUUTOLAISPOIKA. Päällys: Antero Aho. 1974 Otava, Kertomus elämästä. 131-sivuinen sidottu kirja, kannet ylipainettu, ehjä ja siisti, kannen ja esilehden välisellä tyhjällä lehdellä aikaisemman omistajan nimi, ei muita merkintöjä.

Huutolaispoika (1974) -kirjassa Vilho Verronen kertoo elävästi lapsuudestaan 1910-luvulla laestadiolaisessa pohjanmaalaisessa maaseutuympäristössä. Isä Joonas oli kunnollinen ja yritteliäs, mutta töitä oli huonosti saatavilla, ja elämä oli niukkaa, ruuastakin oli puutetta. Äiti kuoli 1914 Vilhon ollessa kahdeksanvuotias ja isä jäi yksin huolehtimaan viidestä lapsesta. Hän laittoi Vilhon ja vanhimman veljen kerjuulle. Talvella 1917 Vilho joutui nuoremman veljensä kanssa huutolaispojaksi. Nälkä ei väistynyt, vaikka töitä riitti, sillä huutolaisia ottivat melkein järjestään vain huonot talot ja laiskat isännät. Ja niin heräsi lapsi aikuisten maailmaan.

"Isän oli helppo löytää minut, koska hän näki askeleitten jäljet lumessa. Hän käski minun tulla tielle. Minä sanoin: 'En tuu, en lähe vierahan rekehen.' Sitten isä koetti minua maanitella puhuen: 'Ei sun vierahan talosa oo paha olla, siel saat syöjä niin paljo kuin haluat hyvää ruokaa. Sielä pääset kansakouluunki, kun sielä jo kansakoulua tehää. Ja minä käyn usein teitä kahtomassa.' Rupesin itkemään kauhistuneena, jos minut viedään väkisin pois outoon paikkaan."

Vilho Joonas Verronen syntyi 1906 Pohjois-Pohjanmaalla Raution pitäjässä (kunta liitettiin 1973 Kalajokeen). Verrosen romaani Huutolaispoika: kertomus elämästä (1974) perustui hänen omiin elämänkokemuksiinsa. Hän kertoo elämästään myös Esko Huhdanpään toimittamassa teoksessa Elämän taipaleelta (1981).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

6 €
tai
Sulkeutuu 84 vrk 7 h 32 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 84 vrk 7 h 32 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.