Kuvaus

Vladimir Macura: KANSALAINEN MONTE CRISTO. Suomentanut Eero Balk. Kansi: Jukka Urho. 1995 Taifuuni. 228-sivuinen nidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Kansalainen Monte Cristo (1995; Obèan Monte Christo 1981) on hilpeä tarina kostosta ja nykymiehen kriisistä tšekkiläiseen malliin. Kun kunnioitettu prahalainen kirjallisuudentutkija saa selville vaimonsa rakkaussuhteen keskinkertaisen runoilijan kanssa, on aika kostaa. Tällä tragikoomisella kostoretkellä paha ei saa koskaan palkkaansa. Avuttomat, huvittavat ja ärsyttävät Miehet, Vaimot, Tytöt ja Runoilijat törmäävät, astuvat toistensa päälle, katsovat toistensa ohi ja sekoittuvat jälleen osiksi uusia tarinoita. Ainoastaan muuan samettiturkkinen kissa siirtyy tilajatkumosta toiseen, semioottisten mallien mukaisesti. Yllättävien juonikuvioiden päätteeksi mies hymähtää: "Onko ylipäänsä tapahtunut mitään?" Kansalainen Monte Cristo on julman hauska sekoitus arkista ja absurdia. Hilpeän parodioinnin kohteeksi eivät joudu vain arkiset kriisit ja suuret eleet, vaan myös kirjallisuustieteelliset mallit ja kielenkäytön tavat, ikään kuin nekin olisivat henkilöiden tapaan vähän kömpelöitä, riittämättömiä.

Tšekkiläinen kirjailija, kirjallisuudentutkija ja kääntäjä, filosofian tohtori Vladimír Macura (1945 Ostravakuoli – 1999 Praha) tunnettiin kotimaassaan ennen kaikkea Tiedeakatemian tšekkiläisen kirjallisuuden laitoksen tutkijana ja johtajana. Tutkijana hän liittyi venäläisen Juri Lotmanin semioottiseen perinteeseen. Macuraa kiehtoi myyttien kumoaminen, mikä on nähtävissä myös hänen kaunokirjallisessa tuotannossaan. Macuran kaunokirjallinen työ jatkaa siitä, mihin hänen tutkimuksensa päättyy. Hänen romaanitetralogiansa Ten který bude (1998–) sijoittuu Böömin viime vuosisadan tšekkiläismielisiin kulttuuri- ja valistuspiireihin. Samanlaista älyllistä iloittelua kuin historiallisissa romaaneissaan Macura viljeli myös kahdessa nykyaikaan sijoittuneessa romaanissaan. Niistä toinen, Obèan Monte Christo (1981; Kansalainen Monte Cristo), on ilmestynyt suomeksi 1995. Macura kävi romaaninsa ilmestymisen yhteydessä Suomessa Mukkulan kansainvälisessä kirjailijatapaamisessa kesällä 1997. Suomi vilahtaa myös hänen kaunokirjallisessa tuotannossaan.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 77 vrk 8 h 37 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 77 vrk 8 h 37 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.