Kuvaus

Walentin Chorell: SAMMAKKO. Käsikirjoituksesta suomentanut Kyllikki Villa. 1966 WSOY. 176-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Sammakko (1966; Grodan 1966) –romaanissa nykyajan (!) lasipallossa epätodellista elämää viettävät ihmiset on tuomittu katastrofiin. Isäntä: eläkkeellä oleva lehtori, surun vallassa elävä mies. Kuuntelija: hänen vaimonsa, parantumattomasti sairas, vuoteen oma. Sammakko: orpokodista perheeseen otettu palvelija. Tyttö tulee saaristohuvilalle auttamaan lehtori Paul Sigwardsia ja hänen vaimoaan talouden pidossa. Arkisella tavalla törmää vastakkain kaksi täysin erilaista maailmaa. Tytöllä on salaisuutensa, pieni ruumiillinen vamma, jota hän häpeää, mutta josta hän on samalla ylpeä. Se on painanut leimansa hänen käytökseensä ja olemukseensa. Lehtori ja hänen vaimonsa tuijottavat sokeina edessä olevaa eroa, elävät vain toisilleen, lainkaan käsittämättä ’uuden perheenjäsenen’ sisäisiä ehtoja. Romaanissa on Walentin Chorellin tuotannolle tyypillinen psykologinen tai sosiaalipsykologinen näkemys.

Walentin Chorell (1912 Turku – 1983 Helsinki) oli suomenruotsalainen kirjailija, näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Chorell julkaisi uransa aikana yli 100 teosta. Esikoiskirja on runoteos Vinet och lägeln (1941), jonka jälkeen hän siirtyi kirjoittamaan romaaneja ja näytelmiä; Chorell julkaisi jonkun salapoliisiromaaninkin (Lektion för döden 1947, suom. Kuoleman oppitunti 1961). Läpimurtonsa hän teki näytelmällä Fabian öppnar portarna (1941). Psykologinen kerronta, jonka keskiössä on viettiensä vallassa toimiva ihminen, muodostui keskeiseksi teemaksi Chorellin tuotannossa. Tämä näkyi myös monissa hänen romaaniensa pohjalta tehdyissä elokuvasovituksissa, esim. Miriam (1957), jonka ohjasi William Markus. Walentin Chrorell oli yksi Suomen Filmiteollisuuden filmatuimpia kirjailijoita. Markuksen ohella hänen romaanejaan ja näytelmiään käänsi elokuviksi mm. Jack Witikka (Mä oksalla ylimmällä 1953; Nukkekauppias ja kaunis Lillith 1955; Äidittömät 1958). Chorell osallistui usein myös itse teostensa pohjalta tehtyjen elokuvien käsikirjoitustyöhön. Lisäksi hän toimi Matti Kassilan film-noir-vaikutteisen jännityselokuvan Varsovan laulu (1953) käsikirjoittajana yhdessä Kassilan ja Juha Nevalaisen kanssa.


 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 13 vrk 7 h 13 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 13 vrk 7 h 13 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.