Kuvaus

Docando 2013 Kovakansi

1.painos

Ei merkintöjä

Walter Horn toimi aktivistina kahdessa Suomen historian kiinnostavassa vaiheessa. Hornia voidaan pitää ”ensimmäisenä jääkärinä”, sillä hän oli 1914 Tukholmassa Bertel Pauligin kanssa käynnistämässä yhteistyötä Saksan kanssa sotilaskoulutuksen saamiseksi Venäjän vastaisille itsenäisyystaitelijoille. Kylmän sodan aikana 1950- ja 1960-luvulla taas hän kuului Suomessa toimivien Pohjola-aktivistien ryhmään, joka viritteli ajatusta pohjoismaisesta sotilaallisesta yhteistyöstä.

Jääkärinä saatu keuhkotauti vaivasi Hornia ja siksi rintamapalveluksen sijaan hän toimi talvisodassa Helsingin komendanttina ja jatkosodassa sotilasasiamiehenä Berliinissä ja Budapestissa. Joulukuussa 1944 Horn erotettiin virastaan. Tämän jälkeen hän toimi mm. asekätkennän vuoksi pidätettynä olleiden upseerien salaisessa tukirenkaassa.

Ajatus Pohjoismaiden puolustusliitosta oli useasti esillä ennen ja jälkeen viime sotien. Sitä ajaneiden Pohjolaaktivistien ytimeen kuuluivat mm. Walter Horn, Lauri Pihkala, K. L. Oesch, A.- E. Martola ja Valo Nihtilä. Myös presidentti Kekkonen seurasi aktivistien toimintaa mielenkiinnolla ennen noottikriisiä ja vähemmän sen jälkeen, kun hän oli palannut Novosibirskin neuvotteluista. Kirjassa on aihetta valaistu aktivistien näkökulmasta ensimmäisen kerran.

Prikaatikenraali evp. ja Suomen sotahistorian dosentti Pentti Airio on saanut perehtyä ministeri Tankmar Hornin hallussa olevaan kotiarkistoon ja lisäksi hän on suorittanut arkistotutkimuksia Suomessa ja Saksassa.

Kirjassa on runsas kuvitus ja kiinnostavia karttoja. Kirjan liitteenä on nimiluettelo parista sadasta kotimaisesta ja ulkomaalaisesta henkilöstä, joita aktivistiryhmä perehdytti ajatuksiinsa.

"Walter Hornin elämäkerta avaa hienosti jääkäriliikkeen ja Suomen valtiollisen itsenäistymisen 100-vuotismuiston viettämisen." 

"Airio oli onnistunut kirjassaan monipuolisen hyvin. Siinä on käytetty loistavasti erilaisia lähteitä hyödyksi ja teoksen aikana kävi selväksi, että Airio oli vaivanpalkkansa ansainnut..Kirjan aikana Hornista käy ilmi,
että hän oli poikamaisen hyväntahtoinen isänmaanrakastaja, jonka sydän oli sinivalkoinen.
" Ruotuväki, 29.8.2013.

"Pentti Airio on Walter Hornin elämänvaihdeiden ohessa luonut hyvän tietopaketin jääkäriliikkeestä.. Teos on kaunis kunnianosoitus Isänmaan uskolliselle palvelijalle, joka uskalsi laittaa kaiken yhden kortin varaan - ja joka voitti kaiken: Suomen itsenäisyyden." Kylkirauta 4/2013

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 23 vrk 17 h 33 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 23 vrk 17 h 33 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.