Kuvaus

Wolfgang Michal: SAKSA JA SEURAAVA SOTA. Suomentanut Juha Lares. 1998 Like, Pystykorva-sarja. 158-sivuinen nidottu kirja (20 x 13 cm), lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Saksa ja seuraava sota (1998). Kaksi kertaa Bismarckin valtakunnan perustamisen jälkeen on saksalainen ulkopolitiikka seurannut samaa kaavaa: ensin Euroopan ylivalta, sitten maailmanvaltavaatimuksia, sitten sota. Kaksi kertaa on laajentuminen päättynyt katastrofiin. Viidenkymmenen rauhan vuoden jälkeen koko maailma uskoo, että saksalaiset ovat parantuneet. Kuitenkin Saksan yhdistymisen jälkeinen politiikka näyttää, että historia alkaa jälleen toistaa itseään. Jotta Saksa voisi kaikessa rauhassa kerätä voimiaan, se ohjaa Euroopan paineet Balkanille – kuten silloin ennen. Uudelleen yhdistynyt kansakuta höllentää siteitään länteen ja muistelee alkuperäistä suhtautumistaan itään – kuten Bismarckin aikoina. Laajennetussa Euroopan Unionissa vanhat suunnitelmat Keski-Euroopasta muuttuvat todeksi – jonka puolesta Vilhelm II vielä taisteli tuloksetta. Ja vasta kun uusi Saksa on tarpeeksi vahva, se tulee määrittelemään intressinsä myös Euroopan ulkopuolella. Uutta maailmanpolitiikkaa – johon kuuluu mukanaolo kaikkialla ja halu osallistua kaikkiin keskusteluihin – siivittävät radikaalit voimat, joiden silmissä tähän asti harjoitettu pidättyvyyden politiikka on heikkouden politiikkaa. Historia siis toistaa itseään sittenkin. Wolfgang Michal luonnehtii teostaan mustaksi psykoanalyysiksi, jonka avulla on tarkoitus päästä eroon Saksan mieltymyksestä katastrofeihin. Siinä sivussa se on satiiri kansallisesta keskustelusta ja sen pyhimmistä arvoista. Lyhyesti sanottuna kirja on varoitus ajan hengestä.

Arvovaltainen saksalainen Die Zeit -lehti on luonnehtinut teosta vaihtoehtoiseksi ja varoittavaksi näkemykseksi siitä, mitä saattaa tapahtua mikäli Saksan kansalliset intressit ja kansallisvaltiollisten painotusten politiikka saavat yliotteen Euroopan integraatioprosessin myötä.

Kirjailija Wolfgang Michal on syntynyt vuonna 1954 Baijerissa, opiskellut valtiotieteitä Münchenissä ja työskennellyt vuodesta 1989 lähtien Geo-lehden toimittajana.

 

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 22 vrk 7 h 32 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 22 vrk 7 h 32 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.