Kuvaus

Siistikuntoinen kirja, ainoastaan pieni lahjateksti etulehdellä.

Suvi Segercrantz, Sebastian Segercrantz
Tammi 2015 248 sivua kovat kannet .

Uusi elämä vanhalle puutalolle!
Lähde mukaan seikkailuun, jossa kunnostetaan ja sisustetaan vanhoista puutaloista unelmien koteja.

Kirja esittelee kahdeksan uniikkia kohdetta – torpasta huvilaan ja juna-asemasta maatilan päärakennukseen – jotka on rakennettu 1870–1960-luvuilla. Vuosikymmenten saatossa rapistuneet talot ovat syntyneet taitavien tekijöiden käsissä uudelleen. Kirjassa lähdetään liikkeelle remontin alkutilanteesta, käydään läpi tehdyt muutokset ja näytetään tunnelmallinen lopputulos upein kuvin. Mukana on paljon uskomattomia ennen ja jälkeen -kuvia ja kekseliäitä yksityiskohtia. Omasta puutalosta haaveilevan avuksi kirjaan on lisäksi koottu vanhan talon korjausohjeita. Ne sisältävät helppotajuisia neuvoja kahdeksaan remontin tärkeään osa-alueeseen, kuten oikeaoppiseen eristämiseen, sekä ikkunoiden ja ulkoverhouksen kunnostamiseen. Mukana on myös kiinnostavaa historiatietoa. Pelasta arvokas vanha talo onnistuneella remontilla ja nauti ainutlaatuisesta kodista.

Suvi ja Sebastian Segercrantz ovat espoolainen aviopari, jotka ovat oman puutalon kunnostuksen myötä perehtyneet vanhojen talojen maailmaan. Suvi on ammatiltaan graafinen suunnittelija, ja kirjan upeat kuvat ja ulkoasu ovat Suvin kädenjälkeä. Kirjan teknisistä ohjeista vastaava Sebastian taas työskentelee asiantuntijana VTT:llä ja on innokas vanhan rakennuskulttuurin puolustaja.

LUKIJALLE MIKSI ME haluamme asua juuri vanhassa talossa? Talomme huoneiden seinät ovat vähän vinossa kukin eri suuntaan. Olemme kiinnittäneet pinkopahvin liian harvasti ja osa tapeteista pussittaa. Vanhoista ikkunoista vetää talvella. Huoneiden viimeistely vie tolkuttomasti aikaa koska myös listat kunnostetaan tai tehdään han käsin uudelleen. Kaappitilaa täytyy improvisoida. Ulkoseinän viisi vuotta sitten maalattu keltamultamaali on jo alkanut paikoitellen varista. Silti moni tusta edelleen keskeneräisessä talossamme käyvä toteaa: "Täällä on niin kodikasta!" Juuri epätäydellisyys, ajan patina ja ihmisen kokoinen arkkitehtuuri luovat kotoisan ja hel- posti lähestyttävän tunnelman. Vielä vuosien talossa asumisen jälkeenkin huomaamme ihailevamme, kuinka ikkunan puhallettu lasi saa maiseman väreilemään maalauksen tavoin. Kuinka kauniit sisäovet paljastuvat lian ja lohkeilevan maalin alta. Kuinka monen askeleen painon vanha nitisevä lautalattia on saanut vuosien varrella kantaa. Kuinka 1920-luvulta peräisin oleva ruostunut sisäoven lukko toimii edelleen. Idea kirjasta syntyi vuosien remontoinnin jälkeen halusta jakaa vinkkejä muille kunnostajille ja nostaa esiin uskomattomia uudelleen syntyneitä taloja. Kirjaan on koottu kahdeksan erilaisen oman talon tarinat, jotka jatkuvat edelleen uusien sukupolvien käsissä. Talojen lähtötilanteet ja tekijöiden taustat vaihtelevat paljon. Osa taloista on perittyjä ja osa taas pitkän etsinnän jälkeen löydettyjä. Osa perheistä on opetellut remonttitaidot itse, toiset taas ovat käyttäneet apuna enemmän ammattilaisia. Muutamassa talossa on selvitty lähinnä pintaremontilla, joissakin taas on jouduttu uusimaan rakenteita ja jopa kivijalkaa. Kaikkia perheitä kuitenkin yhdistää kova halu asua juuri vanhassa talossa ja tutustua kotiinsa huolella. Kirjaan on koottu myös ohjeita ja vinkkejä vanhan talon hankinnasta sen kunnostukseen ja viimeistelyyn. Kirjan ei ole tarkoitus olla kattava remonttiopas vaan toimia enemmänkin kiinnostusta herättävänä alkupalana ja kannustaa hankkimaan aiheesta lisätietoa. Jos kirjan avulla yksikin vanha rakennus välttää purkutuomion ja joku päättää uusimisen sijaan kunnostaa vanhat käsintehdyt ikkunansa, on tavoitteemme täyttynyt. Vanhan talon kunnostus vaatii kykyä nähdä ränsistyneen talon potentiaali ja uskoa omiin taitoihin. Kunnostus vie yleensä enemmän aikaa kuin ja kysyy hyviä hermoja. Keskeneräisyyttä pitää olla valmis sietämään joskus jopa vuosia. Lohdullista on, etteivät tämän kirjan kohteetkaan ole omistajiensa mukaan vielä "valmiita", vaan tekemistä ja haaveita riittää myös tulevaisuudessa. Ehkä juuri tähän lauseeseen kiteytyy parhaiten vanhan viehätys. Kun et asu hiljattain tehtaalta kärrätyssä rakennuksessa, pääset kokemaan kuinka talo herää taas henkiin ja saat jättää siihen omat jälkesi. Varaudu siihen, että vanha talo opettaa ja muuttaa myös sinua. Onnistumisen iloa ja uskallusta haaveilla! Espoossa uuden remonttivuoden kynnyksellä, Suvi ja Sebastian Segercrantz
Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 2 vrk 5 h 30 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

30 € Sulkeutuu 2 vrk 5 h 30 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.