Kuvaus

Gummerus 2007 ja 2011 Kovakannet - Ei merkintöjä tms.

Tiitisen lista - Stasin vakoilu Suomessa 1960-89

411 sivua

Alpo Rusia epäiltiin vuonna 2002 törkeästä vakoilusta DDR:n tiedustelupalvelun Stasin hyväksi, mutta epäilyt osoittautuivat aiheettomiksi. Nyt Rusi julkaisee tutkimuksensa Stasin toiminnasta Suomessa vuosina 1960-1989 ja suomalaisten toiminnasta Stasin palveluksessa.

Tiedot perustuvat tuoreimpiin arkistolähteisiin, joissa selostetaan Stasin Suomen-operaatioita ja kerrotaan muun muassa kahden Stasin suomalaisagentin, Jouko Jokisalon ja Riitta Juntusen, vakoilutarina. Lisäksi Rusi hahmottelee oman mahdollisen Tiitisen listansa.Mutta miksi Tiitisen lista alun perin piilotettiin julkisuudelta? Oliko syynä vieraan vallan myyrä SUPO:ssa?

Vasemmalta ohi – Kamppailu Suomen ulkopoliittisesta johtajuudesta rautaesiripun varjossa 1945–1990

572 sivua

Kylmässä sodassa Suomen oli järjesteltävä suhteensa Neuvostoliittoon kahdenvälisesti. Vuodesta 1948 näitä suhteita määritteli YYAsopimus. Miten Suomi selvisi taiteilusta idän ja lännen välissä?

Vasemmalta ohi arvioi Suomen asemaa ja ulkopolitiikkaa siihen liittyneen valtataistelun näkökulmasta. Ketkä halusivat sitoa maansa tiukemmin Neuvostoliiton valvontaan? Olivatko johtavat kommunistit Neuvostoliiton ostamia vakoilijoita? Pelasiko Urho Kekkonen asemansa turvaamiseksi Kalevi Sorsan ja KGB:n kanssa keskustajohtajat paitsioon? Ketkä vakoilivat ja ketkä harjoittivat hyväksyttävyyden rajoissa tarpeellista yhteistyötä?Helsingissä vaikutti satapäinen KGB:n ja Stasin avustajajoukko 1970- ja 80-luvuilla. Tämän armeijan kanssa harjoitetulla yhteistyöllä hankittu ”Moskovan luottamus” oli poliittista pääomaa, jonka pohjalta jaettiin virkoja ja ministerinpaikkoja.

Kirja nojautuu suomalaisen aineiston ja tutkimusten ohella DDR:n ulkoministeriön, johtavan puolueen SED:n ja turvallisuuspoliisin Stasin arkistoihin. Lisäksi käytössä on ollut KGB:n arkistotietoja.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


16 €
Sulkeutuu 55 vrk 21 h 55 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

16 € Sulkeutuu 55 vrk 21 h 55 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.