Kuvaus

Andrew Revkin: REGNSKOGENS DÖD. Översättning: Birgitta Willén. 1990 Richter. 288 s. Inbunden med skyddsomslag. Fotoillustrerad. Sidottu kirja (23 x 16 cm), jossa 288 tekstisivua ja 16 sivua mustavalkovalokuvia. Ruotsalaiskustantajan Suomessa painettu kirja, lukematon, ehjä kansipaperi, itse kirja täysin ehjä ja siisti, nimilehden takana pieni leima, ei (muita) merkintöjä. Teos ei ole ilmestynyt suomeksi, niin kuin ei mikään muukaan Andrew Revkinin teos.

Regnskogens död (1990; The Burning Season 1990) är en berättelse om två brott: skövlingen av regnskogen och Chico Mendes som försökte stoppa den. En fruktansvärd naturkatastrof rycker närmare med skrämmande fart: Amazonas smaragdgröna djungel bränns och skövlas. I skövlingens spar följer översvämningar och jordskred. Till slut finns bara öken kvar… Människoliv är inte mycket värda i Brasiliens vildmarker: hundratals småbönder, indianer och gummitappare har dödats under de stora bolagens och ranchägarnas hänsynslösa jakt på snabba pengar. Människor mördas och samtidigt skövlas varje sekund ett område lika stort som en fotbollsplan. Tusentals djur- och växtarter utrotas varje år, och den frodiga grönskan förvandlas till steril öken. En förkämpe för regnskogens bevarande var Chico Mendes som 1988 sköts ihjäl utanför sitt hem i Xapuri, Brasilien. Han var en fattig gummitappare som efter sin död kallats “Den förste ekomartyren”. Andrew Revkin, ansedd och flerfaldigt prisbelönt amerikansk journalist, har skrivit en skakande berättelse om den katastrof som håller på att drabba Amazonas. Det är en lovsång till regnskogens fantastiska och unika skönhet som snabbt håller på att försvinna för alltid. Samtidigt – på ett annat plan – är det en skildring av Chico Mendes fängslande liv och brutala död. Författaren har haft tillgång till tidigare okänt material och har tillbringat fyra månader i Brasilien, där han fått ovärderlig hjälp av Chico Mendes änka och vänner. Resultatet har blivit en bade fascinerande och skrämmande bok; ytterst aktuell och mycket engagerande!

Andrew Revkin (f. 1956) är en välrenommerad journalist från USAs mest lästa vetenskapliga tidskrif, Discover. Han har specialiserat sig på kontroversiella ämnen och har skrivit inträngande om bland annat drivhuseffekten, användandet av växtgifter I Tredje världen och kärnvapenproven på Mururoa-atollen. Han bor i Brooklyn, New York. Regnskogens död är sold till bland annat Storbritannien, Italien, Frankrike och Tyskland, och filmplaner om Chico Mendes liv diskutera[t]s.

Francisco Alves Mendes Filho Cena ("Chico" är ett smeknamn för "Francisco" i portugisiskspråkiga länder), mer känd som Chico Mendes, född den 15 december 1944, mördad den 22 december 1988, var en brasiliansk gummitappare från delstaten Acre som blev känd som fack- och miljöaktivist. Han kämpade för att stoppa skövlingen av Amazonas regnskog, och grundade en nationell fackförening för gummitappare ett försök att bevara deras yrke och regnskogen de arbetade i, vilken hotades av skövling för att lämna plats åt boskapsuppfödning. Chico Mendes mördades 1988 av ranchägare som motsatte sig hans aktivism. Mordet väckte stor internationell uppmärksamhet.

” Först trodde jag att jag kämpade för att rädda gummiträd, sen trodde jag att kämpade för att rädda Amazonas regnskog. Nu förstår jag att jag kämpar för mänskligheten.”

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 4 vrk 4 h 53 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 4 vrk 4 h 53 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.