Kuvaus

Antti Kuusi: YLIOPPILAITTEN VALLANKUMOUS. 1968 Otava, Delfiinikirjat. 143-sivuinen nidottu kirja, lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Ylioppilaitten vallankumous (1968) on pamfletti, joka sisältää kolme puheenvuoroa: Vallankumousmystiikkaa, Uusi vasemmisto, Ylioppilasvallankumous. Niissä kaikissa etsitään, tavoitellaan sitä kumouksellista, anarkistista mielialaa, joka näyttää hallitsevan tämän päivän nuorta älymystöä, ennen muuta ylioppilaita. Tapahtumia, asioita ja asenteita tarkastellaan sisältä päin, kapinoivan ylioppilaan näkökulmasta. Kirjoittajan kritiikki ei ulotu yksinomaan ympäristöön, yhteiskuntaan, yli 30-vuotiaisiin, hän kohtelee yhtä kovakouraisesti omiaan, esikuviaan: Arvo Saloa, Pentti Saarikoskea, Hannu Taanilaa... ylipäätään pitelee pahoin ikääntyvää, hyvinvoivaa suomalaista radikalismia. Kritiikille ja itsekritiikille antavat lisäpontta ja kaikupohjaa vasemmisto- ja ylioppilasradikalismin kansainväliset katsaukset. Pamfletti ei potkaise tyhjää, se sysää lukijan liikkeelle: paheksumaan, hyväksymään, närkästymään, nauramaan... Sen kritiikki on repivää; silloin kun se on rakentavaa, siihen on koira haudattuna, sanoo kirjoittaja esityksensä "käyttöohjeessa".

Vuoden 1968 ylioppilaskumouksen kaksi keskeistä suomalaisvaikuttajaa olivat Mikko Heikinheimo ja Antti Kuusi. Heikinheimo raportoi keväällä Teinilehteen suoraan Pariisin barrikadeilta – Yrjö Larmolan Ylioppilaslehtihän ei tapahtumia havainnut. Kuusi julkaisi syksyllä pamfletin Ylioppilaitten vallankumous. Anarkisti Kuusi päätti kirjansa ottamalla etäisyyttä omaan intoiluunsa: ”Tuijotammeko taas silmämme kipeiksi savuverhoa, jonka takana todellinen vallankumous on tapahtumassa?” (Ylioppilaslehti 2008)

 

 

1960-luvun loppu ja 70-luvun alku olivat mielipidekirjojen, pamflettien, kulta-aikaa. Suurten kustantajien sarjoissa Tammen Forum, Huutomerkki ja osa Kurki-kirjoista, Otavan Suunta- ja jotkut Delfiinikirjat, WSOY:n Polttopisteessä ja Taskutieto, Weilin+Göösin Mielipiteitä ja Ärrä, Kariston Näkökulma ja Gummeruksen Sipuli ilmestyi yhteensä lähes parisataa mielipidekirjaa. Myös pienkustantamot julkaisivat ajankohtaisia aiheita käsitteleviä kirjoja pamflettisarjoina.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 86 vrk 21 h 14 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 86 vrk 21 h 14 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.