Kuvaus

Arto Seppälä: VIISI NAISTA KAPPELISSA: DRAAMALLISTA LYHYTPROOSAA. Päällys: Aino Toivettula. 1981 WSOY (ensimmäinen painos). 126-sivuinen sidottu kirja, kansipaperissa vähän kulumaa (ks. kuva), itse kirja ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Viisi naista kappelissa: Draamallista lyhytproosaa (1981) on Arto Seppälän seitsemäs proosateos. Teos, joka sisältää neljä kertomusta, piirtää puhuttelevia kuvia naisesta sekä miehestä sellaisena kuin nainen hänet kokee. Naiset tilittävät suhdettaan mieheen. Mies aviomiehenä, rakastajana, lähimmäisenä, poikana, isänä - mies erilaisissa rooleissaan tulee naisten puheissa käsitellyksi. Naiset ovat eri-ikäisiä, yhteistä heille on, että he ovat menettäneet tai pelkäävät menettävänsä suhteensa mieheen.  Kertomuksen 'Elämättä jäänyt elämä' päähenkilö, vanha nainen, joka on elänyt yksin vuosikymmeniä, on saanut turvakseen leskeksi jääneen miniänsä, jolla on työnsä ja uusia miessuhteita. Kertomuksen 'Elämä siinä kaikki' nainen on elänyt saarellaan kolmekymmentä vuotta. Nyt, kun tulossa oleva voimalaitos uhkaa tuhota hänen ja Johanneksen työn, ja kun Johannesta ei enää ole, tulevat kuin itsestään mieleen entiset ajat, oman ja Johanneksen elämän historia. 'Paratiisirouva' on kertomus Amerikkaan naidusta entisestä missistä, vanhasta sairaasta naisesta, jolle kauneus, nuoruus ja julkisuus ovat olleet elämän tärkeimpiä arvoja. Kertomuksessa 'Viisi naista kappelissa' viisi naista on kokoontunut hautaamaan miestä, joka on ollut osa heidän elämäänsä. Arto Seppälä piirtää puhuttelevia kuvia naisesta sekä miehestä – sellaisena kuin äiti, kaksi vaimoa, rakastajatar ja sairaanhoitaja ovat hänet kokeneet.

 

Viisi naista kappelissa on Arto Seppälän tunnetuin näytelmä. Se sai ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa 1979. Sitä on esitetty noin 70 suomalaisella näyttämöllä ja se on käännetty useille kielille (englanti 1983, tšekki 1985, ruotsi 1987, unkari 1987, viro 1989, venäjä 2001, tataari, slovakia). Se on ensimmäinen ammatti-teatterivoimin esitetty suomalainen näytelmä off-Broadwaylla. Tarina ilmestyi myös proosateoksena Viisi naista kappelissa (1981).

 

Arto Seppälä (s. 1936 Ulvila) on tamperelainen kirjailija ja kirjoittamisen opettaja. Hän toimi parikymmentä vuotta Aamulehden kulttuuritoimittajana. Seppälä tunnetaan varsinkin kiinnostuksestaan aforismeihin ja näytelmiin. Hän on kirjoittanut näytelmiä, kuunnelmia, nuortenromaaneja, esseitä ja Veikko Huovisen elämäkerran. Hän sai 1979 valtion kirjallisuuspalkinnon nuortenromaanistaan Kättä päälle, Vasco da Gama. Seppälä on julkaissut kolme aforismikokoelmaa. Arto Seppälä on julkaissut proosateokset Kukkopojat (1961), Pohjantähti on aina pohjoisessa, (1974) Viisi naista kappelissa: Lyhytproosaa (1981) ja Selkeemmille vesille (1995), nuortenromaanit Minäminä ja Koistinen (1969) ja Kättä päälle, Vasco da Gama (1978; kuunnelmana (1986), esseekokoelman Mitä Waltari vastasi: Kirjoituksia kirjoista, kirjailijoista, kirjallisuudesta, kirjoittamisesta (1989), aforismikokoelmat Aika on oravanhammas, (1992), Unet kuin rakkaus (1999) ja Sateenkaari: Mietelmiä, mielentiloja, luontokuvia ja tokaisuja (2005), näytelmiä, näytelmädramatisointeja ja kuunnelmia sekä teokset Krapula: raporttikirja (1970), Ajatus on hiirihaukka, Veikko Huovinen, humoristi (elämäkerta 1975) ja Koti, kenttä ja kasarmi: Kirjeitä armeijasta kotiväelle 1958–1959 (2009) sekä yhdessä Markku Hattulan kanssa teokset Sanasi sun: Luovan kirjoittamisen opas ja lukemisto (2006) ja Naurun vuoksi 2010: Sketsejä arkeen ja juhlaan (2010).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 33 vrk 5 h 53 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 33 vrk 5 h 53 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.