Kuvaus

Arvi Arjatsalo: SEPELIKESÄ: KERTOMUS KESÄSTÄ 1943. Päällys: Juha Saxberg. 1990 Otava. 125-sivuinen sidottu kirja, kannet ylipainettu, lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Sepelikesä: Kertomus kesästä 1943 (1990) on henkeäsalpaava seikkailukertomus kesästä 1943 ja kahdesta pojasta, jotka uskovat päässeensä suuren salaisuuden jäljille. Janne ja Saku ovat päässeet ensimmäistä kertaa miesten töihin, kärräämään sepeliä ja louhimaan kalliota. Kukaan ei tunnu tietävän työmaasta sen tarkempaa, mutta saksalaisiin se poikien mielestä liittyy. Epäilykset vahvistuvat, kun huhutaan, että työmaalle on tulossa korkea-arvoisia vieraita, peräti Göring ja Himmler. Samaan aikaan pojat saavat vihiä aineista, joita työmaalta on varastettu. Työmaa, vieraat ja lähestyvä juhla ovat selvästikin suuressa vaarassa.

Arvi Arjatsalo (sukunimi vuoteen 1947 Lyytikäinen, 1927 Viipuri – 1989 Helsinki) pääsi ylioppilaaksi 1946 ja valmistui kansakoulunopettajaksi 1953. Arjatsalon ensimmäinen nuortenkirja Järvihirviön jäljillä ilmestyi 1960, viimeisiksi jäivät Sepelikesä (1990) ja Siperia kutsuu, nuorisoromaani M. A. Castrénista (1991). Hän otti aiheensa lapsille ja nuorille tutuista asioista kuten koulumaailmasta, mutta kirjoitti myös ongelmista kuten nuorisorikollisuudesta ja jengiytymisen haittailmiöistä. Hänen tuotannossaan näkyivät aikakauden ilmiöt, esimerkiksi ensimmäinen kuukävely (Kuulento Apollo 11). Viimeisissä kirjoissaan hän paneutui suomalaisuuden syntyyn ja Suomen suurmiehiin (Sammatin Elias,Topelius, Siperian kutsu). Lönnrotista Arjatsalo kirjoitti myös aikuisille suunnatun kuvitetun elämäkerran, joka julkaistiin Kalevalan juhlavuonna 1985. Arvi Arjatsalon tuotannolle on todettu olevan luonteenomaista kerronnan ja dialogin vaivaton luontevuus, elävä tuntuma nuorisoon ja huumorin kevennys silloinkin kun kirjan aihe on hyvin vakava. Arjatsalolla oli myös taitoa käyttää hyväkseen historiallista dokumenttiaineistoa. Sen avulla hän elävöitti jonkin vuosikymmenen tai historiallisen tapahtuman elämänkuvaa. Arjatsalo sai useita palkintoja: Tauno Karilaan palkinto 1977, Valtion nuorisokirjailijapalkinto 1978, H.C.Andersen -palkinto 1980; Topelius-palkinnon hän sai 1982 Elias -kirjastaan.

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 53 vrk 21 h 56 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 53 vrk 21 h 56 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.