Kuvaus

DVD ON UUSI JA MUOVEISSA, suomitekstein.

Kanada 2005. Ohjaus: Jean-Marc Vallée. Käsikirjoitus: François Boulay, Jean-Marc Vallée. Tuotanto: Pierre Even, Jean-Marc Vallée. Kuvaus: Pierre Mignot. Leikkaus: Paul Jutras. Musiikki: David Bowie. Pääosissa: Michel Côté, Marc-André Grondin, Danielle Proulx, Émile Vallée, Pierre-Luc Brillant, Maxime Tremblay, Alex Gravel, Natasha Thompson. Kesto: 127 min.

Musiikin höystämä nostalginen kasvukertomus ei ole elokuvan aiheena mikään uusi keksintö. Populaarielokuvan historia on pullollaan katkeransuloisia aikamatkoja, joiden parhaimmistosta jaksaa nauttia kerran toisensa jälkeen. Kanadanranskalainen C.R.A.Z.Y. ei ehkä yllä genren aivan kirkkaimpaan kärkeen, mutta raikkaana kesäelokuvana se toimii silti paremmin kuin moni edeltäjänsä. Rakastettava C.R.A.Z.Y. on koskettava, railakas ja elämänmyönteisyydessään sangen kaunis elokuva.

Tarina alkaa joulusta 1960. Katolisen Beaulieun perheen äiti, Laurianne (Danielle Proulx), synnyttää neljännen poikansa, joka saa nimekseen Zachary. Pienokaisesta tulee saman tien isänsä Gervaisin (mainio Michel Côté) silmäterä; lahjakas lapsi, josta Charles Aznavouria laulava isukki toivoo kasvavan oikea miesten mies.

Kuinka ollakaan, pikkuinen Zac (lapsena Émile Vallée, teininä Marc-André Grondin) on kiinnostuneempi äitinsä koruista ja tyttöjen leikeistä kuin machompien veljiensä puuhasteluista. Isän pettymystä aavisteleva seitsenvuotias pelkää itsekin olevansa homo. Lauriannea pojan leikit eivät vaivaa, mutta Gervais on orastavasta kauhusta jäykkänä. Pojan varttuessa ympäristön ja oman perheen miesväen asenteet jyrkkenevät entisestään. Homon leima tarttuu herkkään nuorukaiseen raskain seurauksin.

C.R.A.Z.Y. seuraa quebecilaisperheen elämää neljällä vuosikymmenellä. Näkijänä ja kokijana on hämmentynyt Zac, jonka kaapista ulostulo on vaikea, traumaattinen prosessi. Vaikka yhteentörmäykset ennakkoluuloisen isän ja muun yhteiskunnan kanssa ovat vereslihaisen kipeitä, eivät ne kerro koko totuutta nuoren miehen vaiheista. Taustalla soivat 1970-luvun legendaariset artistit David Bowiesta Pink Floydiin ja Rollareihin. Ikivihreiden rock-klassikoiden kyydittämä Zac päästää huikean mielikuvituksensa korkeaan lentoon. Samalla avautuu osuva ja herkullinen kuva aikakauden Quebecista, ranskankielisestä saarekkeesta keskellä amerikkalaisen (populaari)kulttuurin hegemoniaa.

Valléen elokuva ei sorru sentimentalisointiin, vaikka se emotionaaliseen teemaan – pojan ja isän ongelmaiseen suhteeseen – porautuukin. Ihan ilman kyyneleitä ei tästä katsomiskokemuksesta silti selviä. C.R.A.Z.Y. on lämminhenkinen draama erilaisuudesta ja hinnasta, joka yksilön on siitä usein maksettava. Vaikeuksista huolimatta se puhuu perheen ja uskon puolesta – ei kuitenkaan minkään uskonnon vaan ihmiseen uskomisen puolesta.

Teksti: Outi Heiskanen

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 26 vrk 2 h 46 min
Myyjä edellyttää ostajalta vähintään 1 palautepistettä.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

8 € Sulkeutuu 26 vrk 2 h 46 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.