Luotettava kaupankäynti Huuto.netissä

Huuto.net tukee kaikkia käyttäjiään – kuluttajia, yksityisiä myyjiä ja yrityksiä – turvallisessa ja luotettavassa kaupankäynnissä. Palveluun rekisteröityneet käyttäjät asioivat Huuto.netissä nimimerkillä, ja jokaisesta sitovasta tarjouksesta ja ostotapahtumasta jää jälki. Käyttäjien toisilleen antama palaute tekee asioinnista turvallisempaa, kun ennen sitovaa kauppaa voi tutustua muiden käyttäjien jakamiin hyviin ja huonoihin kokemuksiin kaupanteosta kyseisen henkilön kanssa. Lisäksi haluamme edistää käyttäjien välistä luottamusta, joten tarjoamme Huuto.netin käyttäjille ilmaiseksi mahdollisuuden varmentaa omat henkilötietonsa palvelussa omilla pankkitunnuksillaan, jolloin muut käyttäjät näkevät henkilön olevan tunnistautunut käyttäjä.

Huuto.net suosittelee aina tutustumaan myyjän käyttäjäpalautteeseen ennen tarjouksen tekemistä ja suosimaan tunnistautuneita myyjiä ennakkomaksettavissa lähetyksissä. Käyttäjällä on myös aina mahdollisuus esittää myyjälle tarkentavia kysymyksiä ennen tarjouksen tekoa, mikäli ilmoituksessa on jotain epäselvää.

Palautepisteet kertovat aiempien kauppakumppaneiden kokemuksista

Huuto.netin toiminta perustuu käyttäjien väliselle luottamukselle. Tämän luottamuksen ylläpitämiseksi Huuto.netissä on olemassa käyttäjäpalautetoiminto. Sekä myyjä että ostaja voivat antaa toisilleen palautetta kaupankäynnin kulusta kaupan solmimisen jälkeen.

Palautteet ovat kaikkien Huuto.netin käyttäjien luettavissa ja löytyvät käyttäjän profiilisivulta, joka aukeaa kyseisen henkilön käyttäjätunnusta klikkaamalla. Palaute koostuu positiivisesta, neutraalista tai negatiivisesta arviosta sekä sanallisesta palautteesta. Negatiivisten ja neutraalien palautteiden yhteydessä tulee aina jättää myös sanallinen palaute.

Huuto.net laskee positiivisten ja negatiivisten palautteiden perusteella kullekin käyttäjälle palautepistearvon. Pistearvoon lasketaan ainoastaan kunkin palautteen antajan viimeisin kyseiselle käyttäjälle antama arvio, joten yhden henkilön antama palaute ei voi huomattavasti vaikuttaa kokonaispistearvoon. Palautepistearvo näkyy usein Huuto.netissä suluissa käyttäjän nimimerkin,eli käyttäjätunnuksen perässä sulkeissa. Korkeasta palautepistearvosta voi päätellä henkilön olevan luotettava kauppakumppani. Jos pistearvo on puolestaan negatiivinen, kaupankäynnissä kyseisen henkilön kanssa kannattaa harjoittaa varovaisuutta. Pisteiden ollessa nollassa kyseessä on yleensä uusi käyttäjä, joka ei vielä ole ehtinyt käydä kauppaa Huuto.netissä.

Huuto Plus -palvelun tilaajat voivat ilmoitusta jättäessään rajata huutamisen tai ostamisen vain tietyn palautepistearvon ylittäville käyttäjille.

Henkilötiedot voi varmentaa tunnistautumalla Huuto.netissä

Erityisesti tilanteissa, joissa toimitetaan arvokasta tavaraa ennakkomaksua vastaan, tunnistautuminen tarjoaa lisävarmuutta myyjän luotettavuudesta. Tunnistautumisella tarkoitetaan henkilötietojen varmentamista käyttämällä useimpien pankkien tunnuksilla toimivaa Nordean tunnistuspalvelua. Henkilöllisyyden varmentamiseen käytetyt tiedot tallennetaan salattuna Huuto.netin asiakastietoihin, joten ne eivät ole ylläpidon nähtävissä eikä niitä välitetä koskaan kauppakumppaneille.

Myyjän kannalta tunnistautuminen kannattaa, sillä varmennettu henkilöllisyys tekee heti myyjästä luotettavamman ostajien silmissä.

Myyjällä on mahdollisuus rajoittaa ostajat ainoastaan sellaisiin käyttäjiin, jotka ovat varmentaneet henkilötietonsa tunnistautumalla verkkopankkitunnuksillaan Huuto.netissä.

Tunnistautuminen on ilmaista ja vaatii ainoastaan Huuto.netin käyttäjätunnuksen sekä voimassaolevat kotimaiset verkkopankkitunnukset. Huuto.netillä on myös oikeus vaatia käyttäjiä uusimaan tunnistautumisensa tietyin väliajoin.

Tunnistaudu

Lisävinkkejä ostajalle turvalliseen kaupankäyntiin

Ennen tarjouksen tekemistä:

 • Tiedä, mistä tarjoat
  Lue kohteen tiedot tarkasti. Mikäli tuotteen kuvaus on mielestäsi vajavainen tai jos et ymmärrä kaikkia yksityiskohtia, esitä myyjälle täydentäviä kysymyksiä.
 • Muista toimitustapa ja -kulut
  Mikäli myyjä ei ole ilmoittanut toimitustapaa tai -kuluja, tiedustele niitä ilmoituksen kysymysosiossa ennen tarjouksen tekemistä.
 • Tutustu myyjään
  Lue myyjän palautehistoria. Noudata erityistä harkintaa tehdessäsi tarjouksen paljon negatiivisia palautteita saaneen myyjän ilmoitukseen tai ostaessasi arvokkaita tavaroita palautehistoriansa perusteella uudelta käyttäjältä (palautteiden pistearvo lähellä nollaa). Jos olet epävarma, voit myös tarkistaa, onko myyjä tunnistautunut Huuto.net-käyttäjä. Tunnistautuneet myyjät ovat varmentaneet henkilötietonsa pankkitunnuksillaan.
 • Mieti, mitä ole valmis maksamaan
  Tarjoukset ovat aina sitovia.

Ostettuasi tuotteen:

 • Sovi maksusta ja toimituksesta
  Ole yhteydessä myyjään ja sovi tuotteen maksusta ja toimituksesta. Jos maksat ennakkoon, säilytä tosite maksusuorituksesta. Älä koskaan lähetä rahaa kirjeessä.
 • Seuraa pakettilähetyksiä
  Mikäli tuote toimitetaan sinulle pakettina, pyydä myyjää lähettämään sinulle paketin seurantakoodi. Huutopakettilähetyksistä ostaja saa automaattisesti seurantakoodin, josta pääsee seuraamaan lähetyksen kulkua.
 • Anna ja pyydä palautetta kaupankäynnistä
  Kun olet vastaanottanut tuotteen, anna myyjälle palautetta ja pyydä sitä myös itsellesi. Myös ostajana saatu palaute parantaa luotettavuuttasi Huuto.net-käyttäjänä. Jos kaupankäynti ei ole onnistunut toivomallasi tavalla, voit antaa myyjälle myös neutraalia tai negatiivista palautetta.

Kuinka toimia huijaustapauksissa

Ikäviltä kokemuksilta voi useimmissa tapauksissa välttyä seuraamalla näitä luotettavan kaupankäynnin ohjeistuksia ja harjoittamalla yleistä varovaisuutta kaupankäynnissä. Jos kuitenkin koet joutuneesi huijatuksi, voit tehdä asiasta rikosilmoituksen. Huuto.netin ylläpito tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa ja luovuttaa palvelusta tapauksen tutkinnassa tarvittavia tietoja poliisille lain määräämällä tavalla. Huuto.netissä ilmi tulleista huijaustapauksista suuri osa on selvinnyt poliisin tutkintatoimien ansiosta. Jos et ole saanut maksamaasi tuotetta ennakoimassasi ajassa, kyse ei välttämättä ole huijauksesta. Mitä todennäköisimmin kyse on väärinkäsityksestä tai postinkulussa tapahtuneesta viiveestä. Jos et kuitenkaan ole saanut maksamaasi tuotetta eivätkä yhteydenottosi myyjään ole tuottaneet tulosta muutaman viikon kuluessa kaupan solmimisesta, voit toimia seuraavasti:

 • Anna negatiivista käyttäjäpalautetta
  Jos koet joutuneesi huijatuksi, anna käyttäjälle Huuto.netissä negatiivista palautetta. Tämä saattaa aktivoida kauppakumppanin hoitamaan kauppa loppuun sovitusti. Negatiivinen palaute on myös sinulta varoitus muille käyttäjille. Mikäli asia myöhemmin selviää, voit muuttaa antamaasi palautetta 75 vuorokauden ajan kyseisen ilmoituksen sulkeutumisesta. Toistuvat sääntörikkomukset ja niitä seuraavat negatiiviset palautteet voivat johtaa Huuto.net-tunnuksen käyttöoikeuksien poistoon. Rikostapauksissa tunnus voidaan sulkea välittömästi.
 • Tee rikosilmoitus
  Jos et saa maksamaasi tuotetta sovitusti yhteydenotoista ja negatiivisen palautteen antamisesta huolimatta, voit tehdä tapahtuneesta rikosilmoituksen poliisille. Poliisi lähimmällä poliisiasemallasi osaa auttaa sinua ilmoituksen tekemisessä. Huuto.netin ylläpito tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa ja luovuttaa palvelusta tapauksen tutkinnassa tarvittavia tietoja poliisille lain määräämällä tavalla.