Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Else Roesdahl - Viikingit (Otava)

Päädyit ehkä tuijottamaan Vikings- tv-sarjaa, josta olet kyllä kuullut kaikenlaista mutinaa, mutta jostain syystä se koukutti, etkä pahemmin keksinyt valittamista; oli vaihteeksi kiva katsella jotain, mikä sijoittuu itselle tuttuun Skandinaviaan ja ajanjaksonakin jokin muu kuin keski-aika. Oikein viihdyttävää. No, siitä kohtalaisen aasittomana aasinsiltana päästään Else Roesdahlin Viikingit -teokseen, joka siis käsittelee viikinkien (eli 1000-luvun taitteen skandinaavien) elämää, uskomuksia, tapoja ja matkoja.

Tv-sarjan tuijottaminen antoi aihetta tarttua viimein kirjaan. Tutkimustieto on kirjassa peräisin 80-90-luvuilta, eli kovin tuoreesta kirjasta ei ole kysymys. Roesdahl käy läpi erilaisia teemoja aina asumisesta ja uskonnosta ekspansioon, arkeologiset aineistot eivät ole kovin laajalti esiteltyjä ja ajan arkeologia oli silloin tietysti vähän erilaista kuin nykyään; tänä päivänä tiedetään Skandinavian naisten osallistuneen varsin aktiivisesti kodin ulkopuoliseen elämään, mutta Roesdahl sitoo naisen vielä kotiin vaikka mainitseekin viikinkiaikaisen Skandinaavisen yhteiskunnan varsin tasa-arvoiseksi. Oikeastaan naisen pakottivat kotiin vain imeväisikäiset lapsen, ainakin nykytiedon valossa viikinkinainen on ollut aktiivinen toimija.

Viikingit nostaa esille joitakin tv-sarjastakin tuttuja hahmoja, vaikka teoksesta ei varsinaisesti käy ilmi, millaiset eri henkilöiden suhteet on toisiinsa olleet. Jäikin vähän epäselväksi, ovatko Rollo, Björn ja Ragnar oikeasti samaan perhekuntaan kuuluneita skandinaaveja, vai onko tv-sarjan tekijä vain napannut erillisiä historiassa toistuvia nimiä ja tehnyt niiden perusteella oman fiktiivisen tarinan. Epäilen jälkimmäistä vaihtoehtoa. Oli asia niin tai näin, jäin kirjassa kaipaamaan enemmän henkilöhistorian taustoitusta, sillä vaikka siltä ajalta tiettyjen ihmisten kohtaloita voi olla vaikea selvitellä, on ajalta olemassa kirjoitettua tietoa, jonka avulla voisi ehkä piirtää jonkinlaisia kuvia siitä millaisia ihmiskohtaloita viikinkiajalla on koettu ja eletty.

Kirja nostaa esille mielenkiintoisia asioita, kuten sen, että viikinkiajalla eläneet ihmiset maalasivat silmänsä kajaalilla, matkasivat eteläiseen Eurooppaan saakka jokia pitkin ja oikeasti hallitsivat pienen ajanjakson ajan Englantia tai ainakin tiettyjä alueita siellä. Olenhan minäkin vieraillut Englannin Yorkissa (eli viikinkiläisittäin Jorvikissa) ja silmäillyt matka-oppaasta alueen viikinkihistoriaa, mutta en tajunnut asiaa kovin konkreettisesti. Teoksessa viikinkien ekspansiota kuvataan niin yksityiskohtaisesti, että lukijalle käy hyvin selväksi se, miten laajalti skandinaavien vaikutus on yltänyt Eurooppaan. Mielenkiintoista!

Suosittelen Viikingit -kirjaa kaikille Skandinavian historiasta kiinnostuneille.

  • Else Roesdahl: Viikingit
  • Otava 1994
  • 363 sivua, kovakantinen, kirjaston poistokirja
Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


23 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 25.4.2024 21:07
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.