Tuote on myyty käyttäjälle jaakkokaakko hintaan 165 €

Kuvaus

Wanha, 138 vuotias kello ja käy !!  On erittäin arvostettavaa tuo amerikkalainen laatu varsinkin taskukelloissa.  Tämäkin kello on valmistettu 1882, ja toimii edelleen kellona, varsin anteeksi annettavaa on tuo 2 - 3 minuutin vuorokausi- heitto, jota tämä kello nakuttaa päivästä toiseen.  Tarkkailu tehty niin, että kello on pöydällä taulu ylöspäin!  

Hakakäyntinen 11- kivinen koneisto,  model 2,  18 linjan kokoinen,  lever set, eli osoitinsiirto tehdään niin, että käännetään lasisarjan alta vipu ensin ulos, ja sitten nupista pyöritellen. 

Usein sotketaan hakakäynti ankkurikäyntiseen, mutta sen näkee helposti jo kivi-järjestyksestä;   ankkurikäynnissä on liipotinakselikivet > ankkurikivet ja  käyntirattaan kivet suorassa linjassa, kun taas hakakäyntisessä on liipotinkivien  ja hakakivien  jälkeen seuraavat kivet aina 90 astetta sivussa !  Hakasen tekninen rakenne kun sitä vaatii toimiakseen.  Katso kuvasta niin näet tämän, tässä on hakakäynti. Luonnollisesti kivimäärä on pienempi, kun pois jää ankkurin kynsikivet, 2 kpl:tta. Hakasen kynnet kun ovat kovametallia. Lisää tekstiä alhaalla.

Tietolähteeni mukaan valmistusmäärää ei tunneta, vain se, että Hayward-mallia on tehty avainvetoisena 15-kivisenä mallina ja tätä nuppivetoista 11-kivisenä mallina. Tuolloin 1882 nuo kivimäärät edustivat jo alansa huippu-laatua !

Kuoret ovat nikkeliä, ja todella siistit että lommottomat ! Tässä nyt ns. sidewinder mallin-kuoret.  Lasi on aito lasi , uudenveroinen.  Kellotaulu on mielestäni uskomattoman hyvässä kunnossa ikäisekseen !!  Vain muutama rikama on taulun reunoissa nähtävissä ilman lasisarjaa ! Tässähän on sikäli erikoinen taulu, että taulun kiinnitystapit ovat vielä erillisellä "sokkatapilla" lukittu siltaan ! Näitä tauluja ei tahdo enää löytyä irrallaan, jos niinkuin haluaa löytää täysin ehjän.

Kello on kevyt vetää, yksi ominaisuus tässä kellossa kyllä on ;   Vedon kun vetää ihan täyteen, ensialkuun käynti on hidas , mutta jo n. 10 minuutin kuluttua koneisto käy normaaliin tahtiin. Ja käy vetonsa loppuun saakka.  Tässä lienee kysymys ilmeisesti vetojousen liimautumisesta vastakkain, niin ettei anna ulos täysiä tehoja. Kannattaa varoa ettei vedä ns. tappiin saakka. Kaivanneeko huoltoa, ja uutta rasvaa.  138 vuoden aikana on varmasti kelloa pitänyt huoltaa jo montakin kertaa, mutta eipä ole tietoa koska se on edellisen kerran suoritettu! 

Luulen että monellakaan keräilijällä ei löydy samanlaista näin vanhaa Hayward Hampdenia !  Minä vähennän omaa kokoelmaani pikkuhiljaa hiljalleen. ( erillisenä asiana minulla on hakusessa 14 linjan kellonkuoret, ja nimenomaan amerikkalaiseen koneistoon. Koneiston alapuolen mitta on 39,5 mm, ja taulun halk. on 41,5 mm ) !  Jos joku haluaa tarjota minulle tälläiset kellon-kuoret, niin siitä vain ottamaan yhteyttä.   Saa olla hopeaa , nikkeliä, tai kullatut) ! 

Kellon halkaisija mitta ilman nuppia mitaten on 58,5 mm ja painaa 147 g.

DSCN1435 (2)

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Huutokauppa

Hinta nyt:
165 €
Ilmoitus on sulkeutunut 19.1.2020 21:02
Myyjä edellyttää ostajalta tunnistautumista ja vähintään 2 palautepistettä.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Huutokauppa

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Huutohistoria

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.