Kuvaus

Hanna Hauru: JÄÄKANSI: ROMAANI. 2017 Like. 117-sivuinen nidottu kirja (20 x 13 cm), lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Jääkansi: Romaani (2017) on pienoisromaani sotienjälkeisestä elämästä pohjoisen pitäjässä, 1950-luvun taitteeseen ajoittuva kertomus tytöstä, jonka elämässä arvostus ja rakastaminen muuttuvat vieraiksi sanoiksi. Tytön isä on kaatunut rintamalla ja äiti ottaa uuden miehen, johon sota on jättänyt arpia. Kokemuksiensa riivaama mies tekee perheen kotimökistä maanpäällisen helvetin, ja lopulta tyttö pakenee kotioloja pestautumalla työhön sairaalaan. Naiseksi varttuneena hän palaa viimeisen kerran kotimökkiinsä vapautuakseen lopullisesti menneisyyden varjon alta. Teos oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

Haurun kirjat toimivat salakavalasti: ne ovat nopeita lukea, mutta niitä on vaikea unohtaa. Hauru kulkee tinkimättä omaa tietään.” – Aamulehti

"Arktinen hysteria ja suomalainen ahdistus sanoittuvat Hanna Haurun kirjoissa viiltävän kirkkaasti." – Savon Sanomat

"Haurun tarkkaan punnittu, aistivoimainen ilmaisu pitää lukijansa pihdeissään." – Etelä-Suomen Sanomat

Hanna Hauru (1978 Oulu - 2021 Oulu) on opettanut kirjoittamista Tampereen Viita-akatemiassa ja oululaisen Huutomerkki ry:n kurssilla sekä Limingan Taidekoulun sanataiteen opettajana. Haurun runollista kieltä ja pohjoiseen sijoittuvia tarinoita on verrattu Timo K. Mukan ja Rosa Liksomin tuotantoon. Liksomin tavoin Hauru kuvaa maaseutuelämän ja kaupungin vastakkainasetelmaa, jossa kaupunki edustaa vapautta ja uudistumista. Maaseudun valttina taas on voimaannuttava luonto; maailma on kuitenkin useimmiten karu ja rikkirevitty, julmuudessaan ja terävyydessään inhorealistinen. Myös myyteillä ja symboleilla on vahva osa kerronnassa. Kolmannessa novellikokoelmassaan Muuttoliike (2006) Hauru on uudistanut kerrontaansa tuomalla aiempaa suoremmin mukaan huumorin eri ulottuvuuksia. Kaisu Mikkola luonnehtii Parnassossa: ”Hannu Haurun kaltaiset harvinaisuudet keskuudessamme ovat aitoja tarinankertojia. — Jos Haurua alkaa verrata muihin, niin mieleen tulevat elokuvantekijät ja väkevät pohjoiset naismaalarit.” Hanna Hauru on julkaissut novellikokoelmat Eivätkä he koskaan hymyilleet (2002), Raaka, punainen marja (2004), Muuttoliike (2006) ja Liian pienet sandaalit (2010) sekä romaanit Tyhjien sielujen saari (2005), Utopia eli erään kylän tarina (2008), Paperinarujumala (2013) ja Jääkansi (2017). Tekstejä on julkaistu myös lehdissä Kaltio, Voima ja Rihmasto-verkkolehti sekä harrastajakirjoittaja-antologiassa Esille jotta muistaisit (2000).

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 56 vrk 11 h 25 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

9 € Sulkeutuu 56 vrk 11 h 25 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.