Kuvaus

Hannele Forsberg: Pohjois-Karjalan murrenäytteitä
ISBN: 9519363394
Kustantaja: Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö
Kieli: Suomi
Painovuosi: 1988
Sivumäärä: 464
Sidonta: Sidottu, kovakantinen kansipaperein
Kunto: Tyydyttävä

Muuta: Kansipapereissa kulumaa ja nuhruisuutta; etukannen kansipaperin alareunassa pieni repeämä.

"Pohjois-Karjalan murteet esittäytyvät tässä teoksessa pitäjä pitäjältä ääntämyksen mukaan merkittyinä. Nauhoitetut tekstit antavat havainnollisen kuvan puheesta juuri sellaisena kuin murteen käyttäjä on sanottavansa esittänyt. Vaikka maakunta on laaja, se on kielellisesti varsin yhtenäinen. Eräiden paikallispiirteiden perusteella voidaan kuitenkin  suorittaa murteiden kolmijako pohjois-, keski- ja eteläryhmään. Tämän jaon tuntomerkit käyvät selville teoksen alkuun laaditusta Pohjois-Karjalan murteiden esittelystä.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on perustamisvuodestaan 1950 alkaen halunnut edistää karjalaismurteiden tuntemista ja tutkimista. Se on julkaissut sekä Pohjois- että Etelä-Karjalan murreoppaat, suorituttanut Länsi-Kannaksen murteiden täydennyskeruun, toimeenpannut yhdessä opetusministeriön ja Helsingin yliopiston nauhoitearkiston kanssa kaikkien Karjalan pitäjien laajat murrenauhoitukset, julkaissut peräti 10-osaisen Kiihtelysvaaran murteen sanakirjan samoin kuin Itä-Kannaksen murteen sanakirjan, ja parasta aikaa se valmistuttaa sanakirjaa Lemin murteesta luodakseen muistomerkin myös eteläkarjalaisesta kansankielestä.

Näiden tehtävien suorittaminen on ollut mahdollista vain sen asiantuntija-avun turvin, jota säätiö on saanut eri yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta sekä niissä työskenteleviltä tutkijoilta. Tämän teoksen aikaansaamisessa ovat olleet osallisina Joensuun yliopiston suomen kielen laitos ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Murrekirjan kustantajana säätiö yhtyy niihin kiitoksiin, jotka toimittaja on esittänyt työssä mukana olleille."

Asiasanat: murre, murteet, murrenäytteet, murrekieli, kielen tutkimus, murresanasto, murreilmaukset, murresanat, murrenäytteet, kielentutkimus, kielitiede, murresanakirja, paikalliskieli, kielellinen monimuotoisuus, kielenvaihtelu, kieli-ilmiöt, murreilmiöt, kielitutkimus, murresanojen käyttö, kielikerrostumat, murrenäytteet, murrekirjallisuus, murreoppaat, murresanakirjat, murrenäytteiden analyysi, murrealueet, murretutkimus, paikallinen kielimuoto, murreilmiöiden dokumentointi, kielen variaatiot, murresanakokoelmat, kielen säilyttäminen, kielellinen monimuotoisuus, murresanojen merkitykset, murresanat käytössä, kielen käyttö, murresanastot, murteen ominaispiirteet, murrenäytteiden kerääminen, murresanojen alkuperä, murresanat arkikielessä, kielen ilmiöt, murresanat kulttuurissa, kielen tutkimusmenetelmät, murresanojen merkitykset, murreaineisto, kielentutkijat, kielitieteilijät, murresanakirjoittajat, kielentutkimuksen näkökulmat, murresanakokoelmat, kielikontaktit, murteen erityispiirteet, murrekirjallisuus, murresanakirjat, murresanasto, murresanat arjessa, murresanat käytännössä, kielen rikkaus, murresanat kulttuurissa, murteen säilyttäminen, murreilmaukset, murrenäytteet kirjallisuudessa suomen kieli, pohjois-karjala, pohjoiskarjalainen, murre, murteet, paikallismurre, paikallismurteet, itämurre, itämurteet, karjalaismurre, karjalaismurteet, murrenäytteet, murrenäyte

Katso myös muut myynnissä olevat edulliset kirjat ja lehdet!

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 4 h 4 min 56 s
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

50 € Sulkeutuu 4 h 4 min 56 s

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.