Kuvaus

Hans Magnus Enzensberger: RUNOJA 1950–2000. Suomentanut Markku Into. 2000 Sammakko. 102-sivuinen nidottu kirja, lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Runoja 1950–2000 (2000) -kokoelmasta saamme lukea Hans Magnus Enzensbergerin parhaat runot viimeisen 50 vuoden ajalta. Valikoiman kolme viimeistä runoa (kirjoitettu vuonna 2000) on julkaistu ensimmäisen kerran tässä kokoelmassa, suomeksi. Suomentaja Markku Intolle, joka löysi Enzensbergerin runot jo 1960-luvulla, tämä paketti on tavallaan "unelmien täyttymys".

Hans Magnus Enzensberger nimitti kerran erään runovalikoimansa runoiksi niille, jotka eivät lue runoja. Useissa maailman huippulehdissä julkaistujen esseittensä ansiosta Enzensberger on jo suurellekin yleisölle tuttu nimi. Hänen ajattelunsa ei tunnusta ideologisia ja tiedollisia rajoja. Esseet ruotivat niin vasemmiston kuin oikeiston luutuneita ajatuksia, sukeltavat yhteiskuntafilosofiaan ja tulevaisuudenutopioihin. Ja totta kai Enzensbergerin runotkin kattavat saman liikkuma-alueen.” – Jukka Koskelainen, Helsingin Sanomat

Yksinäisen tien kulkija Hans Magnus Enzensberger (s. 1929) on saksan kieli- ja kulttuurialueen tunnetuimpia eläviä nykyrunoilijoita. Hän on herättänyt huomiota protestihenkisyydellään jo viidellä vuosikymmenellä.  Enzensberger protestoi – paitsi ottamalla esiin kiusallisia aiheita, mm. poliittisia kysymyksiä – hiomalla runon perinteisiä keinoja äärimmäisyyksiin asti. Runoilusta tuli tarkkuustyötä. Enzensbergerin runoihin ei ole sanaakaan lisättävää, eikä niistä voi ottaa pois sanaakaan.” – Otto Lappalainen, Parnasso

Hans Magnus Enzensberger (s. 1929 Kaufbeuren, Saksa) opiskeli kirjallisuutta sekä filosofiaa Erlangenissa, Freiburg im Breisgaussa, Hampurissa ja Pariisissa. Enzensberger on sukupolvensa johtavia saksankielisiä runoilijoita – ja myös kustantaja, esseisti ja monipuolinen kulttuurivaikuttaja. Hänelle on myönnetty mm. Georg Büchnerin palkinto 1963, Asturian ruhtinaan palkinto 2002 ja Sonningprisen 2010. Hans Magnus Enzensbergerin tuotantoa on julkaistu kymmeninä kirjoina 1950-luvulta 2000-luvulle saakka. Suomeksi ovat ilmestyneet esseekokoelma Mitä on olla saksalainen (1971), nuortenkirjat Numeropiru (1997) ja Robertin aikamatka (1998), Markku Inton suomentama kokoelma Runoja 1950–2000 (2000) ja Kari Aronpuron suomentama Mausoleumi: Kolmekymmentäseitsemän balladia edistyksen historiasta (2013; Mausoleum: Siebenunddreißig Balladen aus der Geschichte des Fortschritts 1975).

 

Bogotássa oli kylmä.

Kaikki ravintolat kiinni

Mindelheimissa Mindelin varrella.

Fid?isaarilla rankkasade.

Helsinki oli buukattu täyteen.

Torinossa puhtaanapitolaitos lakossa.

Bujambarassa joka paikassa

katusulkuja. Hiljaisuus

Pécsin kattojen yllä

paniikinomainen.

Lähinnä siedettävä paikka

oli päärynäpuun alla

kotona.                                         (2000)

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 89 vrk 9 h 15 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 89 vrk 9 h 15 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.