Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Hyvä kotimainen!

Houkutuslintu on Roland af Hällströmin ohjaama ja nimimerkillä Viljo Hela käsikirjoittama elokuva vuodelta 1946. Houkutuslintu on Teuvo Tulio -vaikutteinen film noir -tyyppinen rappioelokuva.

Ilotyttö Marja metsästää rahakkaita miehiä ravintoloista. Kun hänen parittajansa Jussi ryöstää asiakkaan, syntyy tappelu jossa mies saa surmansa. Parivaljakko lähtee pakoon, mutta Jussi saa poliisit peräänsä. Junassa Marja lukee uutisen ryöstömurhasta jossa Jussin epäillään kuolleen ja hän itse on etsintäkuulutettu. Piilopaikka löytyy maaseudulta Rantalan talosta jonne Marja pääsee piiaksi. Vähitellen elämä kaupungissa unohtuu ja Marja rakastuu talon isäntään, Anttiin, mutta mustat pilvet kerääntyvät heidän onnensa ylle, kun Jussi saa selville hänen olinpaikkansa.

Roland af Hällström oli toiminut Teuvo Tulion apulaisohjaajana elokuvassa Sellaisena kuin sinä minut halusit. Sen jälkeen hän siirtyi Fenno-Filmiin ja teki esikoisohjauksensa Houkutuslinnun. Elokuvassa voi nähdä vaikutteita sekä Tuliolta että ranskalaisesta film noir?ista. Elokuva olikin yleisömenestys Ranskassa vuosina 1951-52.

Näyttelijät

 Näyttelijä … Rooli  

 Laila Jokimo … Marja Linnoila  

 Eino Kaipainen … Antti Kaukonen  

 Eero Leväluoma … Jussi Lehtonen  

 Maire Hyvönen … Tuulikki  

 Joel Asikainen … Riku  

 Irja Rannikko … Liisa  

 Kalle Viherpuu … maalaisisäntä  

 Kerttu Salmi … "hierojatar"  

 Hillevi Lagerstam … Anja  

 Mauri Jaakkola    

 Olavi Ahonen … lehtipoika junassa  

Tuotanto

Elokuva on Hällströmin neljäs oma ohjaus, ja hän teki siihen myös käsikirjoituksen nimimerkillä Viljo Hela, jota hän sittemmin käytti vakituisena nimimerkkinä.

Elokuvatarkastamo leikkasi elokuvasta 20 sekuntia, ennen kuin se hyväksyttiin esitettäväksi. Elokuva myytiin useaan maahan, ja leikkaamatonkin versio sai esitysluvan muun muassa Ranskassa, mutta monissa maissa sen esittämistä ei lähinnä saunakohtauksen vuoksi sallittu ollenkaan.

Arviot

Elokuva sai kohtalaisen myönteisen vastaanoton. Vaikka siinä ei Toini Aaltosen mukaan ”täydelleen onnistuta, se ei ole niin vaarallista, pyrkimys on kuitenkin hyvä”. Kuvaaja Esko Töyri aloitti tässä elokuvassa yhteistyön Hällströmin kanssa, ja hänen työnsä sai kiitosta korkeatasoisena. Laila Jokimon pääosasuoristus pantiin merkille myönteisesti (Hans Kutter ja Paula Talaskivi).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

6 €
Ilmoitus on sulkeutunut 21.9.2018 13:19
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.