Kuvaus

Jonas Mennander: HUONEEN PEILI. Toimittanut Matti Piispa. Päällys: Maija Vallinoja. 1998 Otava. 160-sivuinen sidottu kirja, ehjä kansipaperi, itse kirja ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Vaan kosk' pääsee oltta juoman
eli viinaa vetelemään,
siinä mies on aivan virjä,
saamaan salvais joka päivä.

Huoneen peili (1998; Huonen-Speili 1699) on opetusrunoelma, joka kuvaa suorin sanoin kolmen vuosisadan takaista elämää. Osansa saavat taitamattomat isännät, kopeat emännät, laiskat piiat ja juomiseen viehättyneet rengit, mutta toki kerrotaan myös mallitalonpojan elämästä ja töistä sekä annetaan elämänohjeita ajan tavan mukaan. Jonas Mennanderin runoelma ilmestyi vuonna 1699. Sen jälkeen siitä on julkaistu vain sensuroituja otteita. Uusi laitos sisältää ensipainoksen tekstin muuttamattomana *) ja sen rinnalla varovasti nykyaikaistetun version, jonka on laatinut Matti Piispa. Rehevän, sattuvan kielenkäyttönsä ansiosta Huoneen Peili on paitsi arvokas kansanelämän kuvaus myös elävää kirjallisuutta ajalta, jolloin sitä ei suomeksi liioin kirjoitettu.

*) Huonen-Speili (1699) on julkaistu useina 'toimitettuina' painoksina. Matti Piispan toimittama painos on tiettävästi kymmenes. Se on ensimmäinen sensuroimaton uusintapainos siinä laajuudessa kuin se on ollut mahdollista. Helsingin yliopistolle kuuluva ensipainos on osittain turmeltunut, minkä lisäksi siitä puuttuu poikia ja renkejä koskeva jakso kokonaan. Huoneen peili (1998) -kirjassa jakso on julkaistu vuoden 1786 painoksen mukaisesti, kuinka ollakaan – "sensuroituna".

Jonas Mennander oli Uudenkirkon kappalaisen poika, joka jatkoi isänsä uraa Turussa. Vuonna 1705 hänet nimitettiin Pirkkalan kirkkoherraksi. Mennander lienee kuollut isonvihan aikana vuonna 1721.

Matti Piispa (s. 1937) on luokanopettaja ja vanhan kirjallisuuden tutkija.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 98 vrk 6 h 26 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

12 € Sulkeutuu 98 vrk 6 h 26 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.