Kuvaus

Jussi T. Lappalainen: Kuninkaan viimeinen kortti - Viipurinlahden ja Ruotsinsalmen meritaistelut 1790

Suomen kirjallisuuden seura/ AtlasArt 2011, kovakantinen, 214 sivua   

SKS:n ja AtlasArtin yhteistyössä julkaisema Kuninkaan viimeinen kortti kertoo Kustaa III:n onnettomasta sodasta ja sen odottamattomasta käänteestä, kun hänen laivastonsa onnistuu murtautua Viipurinlahden saarroksesta ja saavuttaa lopulta Ruotsinsalmen taistelussa Ruotsin merihistorian loistokkaimman voiton.

Vuonna 1790 Ruotsi oli katastrofin partaalla. Sekä avomeri- että saaristolaivasto – yli 30 000 miestä, kuningas Kustaa III mukaan lukien – olivat venäläisten saartamina Viipurinlahdella. Ruoka ja juomavesi alkoivat loppua, mutta tuulen käännyttyä laivastojen onnistui murtautua 3. heinäkuuta 1790 venäläislinjan läpi länteen. Avomerilaivasto pääsi Viaporin turviin, mutta kolmanneksen vahvuudestaan menettäneenä se jäi sinne saarroksiin. Kustaa III:lla oli jäljellä enää yksi ainoa kortti, saaristolaivasto. Voisiko sekään pelastaa valtakunnalle rauhan ja kuninkaalle kruunun? Kuninkaan viimeinen kortti kuitenkin piti. Hänen saaristolaivastonsa sai loistavan voiton Katariina II:n saaristolaivastosta Kotkan edustalla Ruotsinsalmessa 9. heinäkuuta 1790. Valtakunta pääsi aluemenetyksittä irti sankaruutta tavoitelleen Kustaa III:n aloittamasta sotaseikkailusta.

Emeritusprofessori Jussi T. Lappalaisen teos kertoo lyhyesti ja havainnollisesti koko Kustaan sodan 1788–1790 tarinan. Lappalainen kuvaa seikkaperäisesti laivastojen alusten rakenteet, aseistuksen ja taktiikan sekä kertoo, miten soutajat ja tykkiryhmät taistelussa toimivat. Kuninkaan päättäväisyys, upseerien oivallukset ja miesten sisu, venäläisamiraalien virheet ja tuuli auttoivat pois Viipurinlahdelta ja tuottivat Ruotsinsalmessa lopulta voiton.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 90 vrk 18 h 4 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

17 € Sulkeutuu 90 vrk 18 h 4 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.