Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Lasse Lehtinen MINÄ JA THATCHER - LONTOON MATKAPÖYTÄKIRJA

Varsin hyväkuntoinen kirja.

"Ennen oli naiset rautaa

Mikrohistoria tarkoittaa naisten ja muiden vähäosaisten historiaa, mutta Margaret Thatcheria on vaikea sovittaa siihen viitekehykseen. Thatcher oli Iso-Britannian pääministerinä koko 1980-luvun, ja hänen tielleen osuivat sellaiset tapahtumat kuin Falklandin sota ja IRA:n pommi-isku konservatiivipuolueen kokoukseen. Ammattiyhdistysliike mitteli turhaan Thatcherin kanssa, mikä näkyi yhteiskunnassa monella tavalla.

Luin kiinnostuneena, mitä kaksi Suomen Lontoon suurlähetystön työntekijää kertoo tästä ajasta. Lasse Lehtinen toimi suurlähetystössä lehdistö-virkamiehenä ja kirjoitti kirjan Minä ja Thatcher. Lehtinen kirjoittaa, että ihminen tekee työstään näköisensä, enkä voi olla miettimättä, että tässä työssä Lehtinen oli mies paikallaan. Se näkyy myös kirjassa, jossa käsitellään englantilaista elämänmenoa monelta kantilta.

Tämä Lehtisen kirja on kestänyt paremmin aikaa kuin aikaisemmin arvostelemani. Poissa ovat kiusalliset suomalaispoliitikkojen mainosiskut, tilalle on tullut kasapäin hauskoja viittauksia englantilaisiin kirjailijoihin ja lehtimiehiin. Poliittinen analyysi EU:n ja jäsenvaltioiden suhteesta on yllättävän ajankohtainen. Thatcher suhtautui skeptisesti Euroopan yhdentymiseen ja tarinan mukaan hän paukutti käsilaukullaan kokouspöytää ja vaati rahoja takaisin. Tarinasta en tiedä, mutta Britannialle on myönnetty jäsenmaksualennus ja muitakin etuja.

Lehtisen kirja on omistettu ”Suurlähettiläälleni”. Sattumalta minulla oli tämän suurlähettilään, Ilkka Pastisen muistelmakirja hyllyssäni, joten luin siitä Britanniaa käsittelevän osuuden. Pastinen harrastaa kuivaa huumoria ja itseironiaa, mikä tekee kirjasta sympaattisen. Kuten se, että viimeinen luku oli omistettu koiralle. Olen joskus lukenut Pastisen muistelmat kokonaan, enkä silloin ymmärtänyt niistä paljoakaan. Tällaiset kirjat vaativat aika hyvää käsitystä ulkoasiainhallinnosta, jotta ne avautuisivat.

Margaret Thatcheria olisi helppo vihata ja pilkata, mutta sekä Lehtisen että Pastisen eduksi on sanottava, että kumpikaan ei hauku Thatcheria. Molemmat tarkastelevat Thatcherin päätösten vaikutuksia. Nyt on tekeillä elokuva, jossa Meryl Streep näyttelee Rautarouvaa samanlaisin liioittelevin elkein kuin keittokirjailija Julia Childia. Trailerin perusteella Streepin tyyli sopii Thatcheriin kuin olkatoppaukset 1980-luvulle."

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

4 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 25.11.2017 17:08

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.