Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Kappaleet

Liekki - Magio

Tässä levyssä on nimittäin paljon hyvää. Kasevan sijaan kuuluu kaikuja 70-luvun alun suomalaisesta progesta: Wigwamista loistossaan, Kesämaan aikaisesta Pekka Strengistä tai Tolosen Summer Games -albumista. Levy-yhtiön saatekirjeessä puhutaan "pop-oopperasta" ja tematiikkaahan Magiossa on. Suomalainen luonto, sen tunnelmat, mystiikka ja romanttinen rakkaus eri tunnetiloineen on vangittu hienosti musiikilliselle kanvassille. Yleistunnelma on viehättävä. Tekstillisesti kukaan ei ole aikoihin pannut itseään näin rohkean viattomasti ja runollisesti peliin. Tällaiselle sielunmaisemalle on tosiaan tilausta lähiö- ja katupaatoksen hallitsemassa popmarketissamme.

Kunnianhimoisen albumin synnyttäneellä työryhmällä on ideoita, sovitukset ovat rikkaita ja kuuntelijaa hemmotellaan kekseliäillä instrumentaalivälikkeillä. Liekki on ehdottomasti mielenkiintoinen ja tervetullut toimija. Hyvät biisit ja rohkeus tehdä pitkäjännitteisyyttä vaativaa musiikkia ovat ominaisuuksia, jotka varmasti vielä palkitaan.

Ensituntuma kyseiseen albumiin oli radiosta kuulemani jazzbossanova- iskelmä Tähtien, joka aiheutti senhetkisten askareitteni pysäyttämisen, ei loistavuutensa vaan ällistyttävyytensä vuoksi, sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä. Piti pysähtyä miettimään pidänkö bändistä vai ärsyttääkö se. Keskityttyäni kuitenkin kuuntelemaan mielenkiintoisia sovituksellisia valintoja totesin että tämä on seuraava ostamani levy. Ei tarvinnut katua. 

Biiseistä hittimäisimmät ja pop- kosiskelevimmat ovat ilman muuta Aave ja Sulka, joissa on helppo, tanssimisen mahdollistava rytmiikka sekä Beatles-perinteitä kunnioittavia ideoita. Myös Kulkija kuuluu tähän ryhmään, kuitenkin jo tarjoten harmonisesti kiehtovampia väliosia ja biisin vaihtelevasta rytmiikasta huolimatta tunnelma on intiimi ja käsinkosketeltava. Levyn “outolintu” voisi lähinnä olla Jos aiot niin sano, jonka a- osa olisi helppo kuvitella kuultavaksi jossain päin Afrikkaa autoradio säädettynä paikalliselle hittitaajuudelle, mikä sekin vaan osoittaa että orkesterilla on rohkeutta ja seikkailunhalua tehdä vaihtoehtoisia valintoja, varsinkin kun kyseessä on pumpun esikoislevy. Oma suosikkini on Ja kaunein kuu loistaa, jossa taas lähestytään intiimin herkkää, mutta pehmoista rock- linjaa. Biisi kulkee loistavasti, eikä tyypillisestä pop-poljennosta huolimatta tyydy junnaamaan, vaan ilmavuutta on saatu yhdistämällä basson ja rumpujen naseva rytmiikka heleään kitarointiin. Herkkä sanoitus pääsee tässä näin myös oikeuksiinsa. Toinen fantastinen kipale on Tuulien, joka todella on nimensä näköinen biisi ja tämän kohdalla (niinkuin pienimuotoisemmin oikeastaan koko levyllä) huomaan loistavan kosketinsoittamisen, ei niinkään virtuositeettimaisessa mielessä, vaan enemmänkin kermavaahtona kakun päällä, mitä tulee melodisiin ja sointuharmonisiin ratkaisuihin. Ilman kyseisen soittimen läsnäoloa putoisi kokonaisuudesta tärkeä osa pois. Nimikkobiisi Magio on varmaan olemassa lähinnä muistutuksena sille lähtökohdalle, mistä laulaja- kitaristi- biisintekijä Janskukin on myöntänyt ideoita ja inspiraatiota ammentaneensa - biisi ei tuo mitään uutta niille, joille alkuperäisimpien progebändien tunnelmoinnit ovat tuttuja, lähinnä siis turhaa oppimäärän kertausta. 

Tämä päällisin puolin vaatimaton ryhmä kätkee sisuksiinsa aimo annoksen ilmaisuvoimaa, herkkyyttä, musiikillista älyä ja puhdasta rakkautta musiikkiin ja poikkeaa siksi rock- kukkojen valtavirrasta mitä hurmaavimmalla tavalla.

Kappalelista

1. Kuin linnut pois 3:55
2. Aave 3:47
3. Francesca maalaa 4:32
4. Vuokralainen 3:31
5. Tähtien 5:21
6. Tanssitaan 3:05
7. Kulkija 4:22
8. Tulessa 4:24
9. Sulka 3:32
10. Ja kaunein kuu loistaa 4:40
11. Jos aiot niin sano 3:25
12. Illat kalliolla 3:44
13. Tuulien 4:43
14. Magio 6:5

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


6 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 15.4.2024 5:02
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.