Kuvaus

"Madridin kuuluisaan Pradon taidemuseoon on koottu Espanjan kuninkaiden keräämät suunnattoman arvokkaat taideaarteet, maailman ehkä hienoimmat. Kirjan 125 upeaa 4-värivalokuvaa antavat meille erinomaisen kuvan kuninkaallisten kokoelmien loistosta. Siellä on maalauksia 1400-luvulta 1800-luvulle, alkaen kuningatar Isabellan suosimasta flaamilaisesta kirkollisesta taiteesta Tizianin yltäkylläisiin maalauksiin, joita ensimmäisenä hankki Espanjaan hänen suuri suosijansa Kaarle V, Hieronymus Boschin eriskummaisista töistä ja Filip II:a kiehtoneista modernin rohkeista teoksista (Paolo Veronese, Tintoretto, El Greco) Espanjan suurimman taiteenkeräilijän, Velázquezin ystävän ja mesenaatin Filip IV:n hankkimiin Rubensin ja Rafaelin maalauksiin.

Tämän kirjan opastuksella Pradon gallerioihin tekemänsä retken aikana lukija tapaa museon hienoimmat aarteet. Flanderista ovat Memlingin Itämaiden tietäjät, Patinirin maisemat leonardomaisine perspektiiveineen, Boschin Himojen puutarha eroottisine näkyineen, Rubensin mytologiset luomukset, hekumallinen Kolme sulotarta ja uskaliaan aistillinen Rakkauden puutarha.

Italiasta ovat peräisin Mantegnan Neitsyt Marian kuolema, Botticellin hienostunut Nastagion tarina, Correggion maineikas Noli me tangere ja lukuisat Tizianin suurteokset — kuninkaallisten muotokuvat, hienot alastonkuvat ja hänen kypsyyskautensa mahtava Kristuksen hautaan laskeminen. Ja lisäksi viehättäviä venetsialaisia töitä: Tiepolon Venuksen riemukulku, Veronesen Mooseslapsen löytyminen ja Velázquezin kuninkaalleen hankkima Tintoretton Merirosvojen hyökkäys.

Pradon aarteiden ytimenä ovat kuitenkin Espanjan omien taiteilijoiden luomukset — El Grecon, Zurbaranin, Velázquezin, Murillon ja Goyan hienot maalaukset. Mainitsemme niistä vain muutaman: Grecon loistava Marian ilmestys, joka ennakoi hänen myöhempiä mystisiä töitään, Velázquezin Bredan linnan luovutus ja äärimmäisen yksityiskohtainen Kuninkaallinen perhe. Ja tietenkin Goyan monet tutkielmat: tyynen iloinen Kukkaistytöt, jyhkeän vitaalit kuninkaallisten muotokuvat, myöhempien vuosien synkän groteskit työt ja häikäisevimpänä kaikista vastustamattoman kaunis Alaston "maja".

PRADO — MADRID ilmestyy viidentenä niteenä uudessa ja uudenlaisessa taidekirjasarjassa MAAILMAN TAIDEAARTEITA, jossa tutustutaan asiantuntevien oppaiden johdolla maailman suuriin taidemuseoihin. Kukin nide esittelee museonsa tärkeimmät ja arvokkaimmat taideteokset — jotka on valokuvattu erityisesti tätä teossarjaa varten. Jokaisessa niteessä on museon johtajan laatima yleisesittely, ja taideteokset on varustettu niiden historiallista ja taiteellista merkitystä selvittelevin tekstein, joiden laatijoina ovat olleet Euroopan etevimpiin kuuluvat taidehistorioitsijat.

Sarjaan sisältyvät myös:

LOUVRE — PARIISI

BRITISH MUSEUM — LONTOO

VATIKAANIN MUSEOT — ROOMA

KANSALLISGALLERIA — WASHINGTON

KANSALLISMUSEO — TOKIO" [kansilieve]

 

Weilin+Göös 1967, 1. painos. Kovakantinen.

 

Hieman kulumaa; blancon ensilehden yläosaan on kirjoitettu omiste.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 72 vrk 30 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

5 € Sulkeutuu 72 vrk 30 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.