Kuvaus

Maria Peura: VALON REUNALLA. 2005 Teos (2. painos). 165-sivuinen sidottu kirja, lukematon, ehjä kansipaperi, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Valon reunalla (2005) on Maria Peuran toinen romaani. Se on tarina kyläyhteisöstä kaukana pohjoisessa, tarina Romeosta ja Juliasta, tytöstä ja pojasta, jotka ovat syntyneet jonnekin junanradan, ikiroudan ja vittumaisten ihmisten sekaan. Se tuo mieleen jotain uutta niistä ajoista, kun kaikki tapahtui ensimmäisen kerran. Se vie lukijan paikkoihin, joissa hän ei ole koskaan käynyt, mutta myös paikkoihin, joissa tietää käyneensä, mutta joita ei ole punastumatta uskaltanut ajatella. Se kertoo millaista oli, kun oli kolmentoista ja vasta aloitti kaikkea, minkälaista oli tulla suudelluksi jääkiekkokopin takana ja miltä tuntui kun ei tiennyt miten hyväilyyn pitää vastata. Tai mitä tyttökaverin kanssa hikisessä makuupussissa tehtiin ja miten äitiään ja isäänsä katsoi. Se kertoo henkilöistään kauniisti ja totuudellisesti, ja lukija toivoo, ettei se himo ja uteliaisuus, jonka nämä ihmiset niin huonosti onnistuvat peittämään, tuhoaisi heitä kokonaan. Runollinen kerronta sykähtelee ja pulppuaa kuin kylän halki virtaava joki, tulvii pohjoisen hurjaa valoa ja luonnon alituista, väkevää läsnäoloa. Valon reunalla ilmestyi Englannissa elokuussa 2007.

"Peura onnistuu kuvaamaan teinitytön rajun kasvukipuilun ja olosuhteiden ahtauden lumoavasti ilman saarnaavaa sävyä. Hänen tekstissään herkullinen liioittelu murtaa arkirealismia. (...) Hersyvä paikallinen murre, Tornionjokilaakson meänkieli, paikantaa tarinamaailman sopivan etäälle Etelän keskuksista, mutta tekee Peuran kielestä lämmintä ja elävää. Toisella romaanillaan Maria Peura lunastaa paikkansa omaäänisenä kirjailijana." - Johanna Stenroos, Hämeen Sanomat

It is angry and it is harsh and it is visceral, but the darkness is punctuated by moments of pure light and radiant optimism.” - James Smith, Booktrust 9/2007

Maria Peura (s. 1970 Pello) on koulutukseltaan dramaturgi. Hänen esikoisteoksensa On rakkautes ääretön (2001) sai kiitosta vaikeiden aiheiden, insestin ja pedofilian, käsittelemisestä. Teos oli Finlandia-palkintoehdokkaana, ja kirjailija palkittiin teoksesta Olvi-säätiön palkinnolla. Toinen romaani Valon reunalla (2005) sijoittuu pieneen pohjoiseen kylään, jota halkovat joki ja rautatie, ja kuvaa nuoruuden väkeviä kokemuksia. Se ilmestyi englanniksi 2007. Kolmas romaani Vedenaliset (2008) kertoo kalastajaperheen tyttärestä, joka kokee vieraudentunteita modernissa maailmassa ja löytää hengenheimolaisia maahanmuuttajayhteisöstä. Ja taivaan tähdet putoavat (2014) on kertomus Annista, jonka elämän alku on lestadiolaisessa Naalasessa; vasta aikuisena hän tutustuu herätysliikkeen perustajan Lars Levi Laestadiuksen ajatuksiin. Maria Peura on julkaissut myös mm. lastenrunokirjan Mimmi Moun ilotaika (2004) ja kirjailijan omaa kirjoittajuutta ja itsesensuuria käsittelevän teoksen Antaumuksella keskeneräinen (2012).

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 45 vrk 7 h 20 min
Myyjä edellyttää ostajalta tunnistautumista.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 45 vrk 7 h 20 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.