Kuvaus

Marjaana Puustinen: KITKERÄ AAMU. 1965 WSOY (ensimmäinen painos). 159-sivuinen sidottu kirja, kansipaperin repeämä korjattu teipillä (ks. kuva), itse kirja ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Kitkerä aamu (1965) -romaanin nykyisyys sijoittuu 1960-luvulle, rannikon tehdaskaupunkiin. Edessä on yksinäinen ilta kurjassa vuokrahuoneessa. Tai katu, uusi mies, lisää surkeita kokemuksia. Katulyhtyjen ja mainosvalojen täplittämässä öisessä kuvassa nainen etenee kuin nälkiintynyt kulkukissa. Nainen kohtaa porraskäytävän pimennossa pienen tytön ja pojan. Ottaa heidät yöksi hoiviinsa, sotkee vielä kerran elämänsä, herää turvallisesta välinpitämättömyydestä itseään ja muita kohtaan. Romaanissa punoutuu toisiinsa kaksi tarinaa, menneisyys ja nykyisyys.  Menneisyyttä on kesäinen rakkausleikki, sen traaginen loppu. Nykyisyyttä tyttö ja poika, jotka tarvitsevat häntä, sanovat häntä äidiksi, ja lasten isä, joka ensin on vain mies monien joukossa.

Nuori kirjailija väläyttää esikoisromaanissaan kuvan katutytön uudestaan löydetystä yhteydestä "normaaliin" elämään ja ihmisiin, lähinnä pariin lapseen. Tämä kuva ei ole, niin kuin voisi luulla, pelkästään nuoren tytön kuvitelma siitä mitä saattaa olla katunaisen pinnan alla, vaan siinä on taiteilijan näkemystä, kuva on elävä ja aidosti koskettava.” – Vappu Karjalainen

 "Näin kevyttä ja irtonaista tekstiä kirjoittaa vain määrätietoinen kyky. Tekstiä ei valuteta summittaisesti, kielenkäyttö kovenee pelottomaksi realismiksi pehmetäkseen sitten taas tilaisuuden tullen suorastaan sädehtiväksi sentimentaalisuudeksi, hallittu kontrasti tekee voimakkaamman vaikutuksen kuin moni kauttaaltaan karski kirja. Marjaana Puustisen kirjailijanuralla on hyvät edellytykset jatkua myrskyn ja kiihkon mentyäkin." – Maija Tikka, HS

Marjaana Puustinen on esikoisteoksessaan Kitkerä aamu (1965) tarttunut rohkeaan aiheeseen ja toteuttanut sen voimakkaasti eläytyen. Hän on kuvannut kotkalaisen miljöönsä, sataman, kadut, selluloosatehtaan, tehokkaasti, jopa runollisesti. Romaanin etuliepeen mukaan ”Marjaana Puustinen on syntynyt vuonna 1944. Ylioppilaaksi tultuaan hän lähetti kustantajalle parin vuoden ajan valmistelemansa "Kitkerän aamun" käsikirjoituksen. Elämänurakseen hän on valinnut lastentarhanopettajan tehtävät. Paitsi kirjoittamista kotkalainen nuori esikoiskirjailijamme harrastaa musiikkia ja maalausta, ja hänen tämänhetkiset lempikirjailijansa ovat Jiménez ja Hlasko.”

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 15 vrk 22 h
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3 € Sulkeutuu 15 vrk 22 h

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.