Kuvaus

Martti Issakainen: TÄÄLL' ON SOTA, KILVOITUS. Päällys: Kosti Antikainen. 1972 Weilin+Göös. 359-sivuinen sidottu kirja, kansipaperissa joku repeämä, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Tääll' on sota, kilvoitus (1972), Martti Issakaisen esikoisromaani, on kuvaus kristityn vaelluksesta Suomen armeijassa. Tahdissa mars! Seis! Mihin minä olen menossa? Merkitseekö isänmaallisuus ja maansa palveleminen sokeaa alamaisuutta, yksilöllisyyden tukahduttamista ja silkan mielivallan armoilla olemista? Jaakko Kaivola on astunut kenttäharmaisiin vakaasti, kaikki arvot ja ihanteet tallella, mutta päivä päivältä tuntuu kasarmiympäristö vieraammalta ja karkeammalta. Hänen kristillinen elämänkatsomuksensa ja tappajakoulutus törmäävät räikeästi vastakkain, ja kohta on koko mies joka suhteessa paitsiossa. Osuvin välähdyksin, yhtaikaa totisin ja ironisin äänenpainoin kuvaa tämä W+G:n romaanikilpailussa lunastettu teos asevelvollisten pienoisyhteisöä ja laajenee monien totunnaisten arvojen kritiikiksi.

"(...) selkeä ja sympaattinen raportti yhden ihmisen tavasta kokea asevelvollisuusarmeija. Issakaisen päähenkilö on hiljainen maalaispoika, joka näkee armeijakäytännön kaksinaismoraalin uskonnollisen vakaumuksensa perustalta. Hänen havaintonsa ovat käsittääkseni yleispäteviä: jokaiselle sotaväen käyneelle on tuttu se tapa jolla ylevät puheet ja nöyryyttämisen avulla saavutettavaan kuuliaisuuteen tähtäävä autoritaarinen järjestelmä törmäävät yhteen. Issakaisen päähenkilö tulee armeijaan valtaosan lailla isommin pohdiskelematta, itsestään selvää velvollisuutta täyttämään, mutta kokemukset saavat hänet kypsymään itsenäisempään ajatteluun, tekemään asiat kyseenalaisiksi. Kuvauksessa ei ole Timo K. Mukan ("Täältä jostakin") hurjuutta eikä Heikki Palmun ("Harmaa päiväkirja") analyyttisyyttä, mutta todistusvoimaa Issakaisen näkemyksellä on siinä missä noilla aiemmillakin armeijakirjoilla." – Risto Hannula, Arvosteleva Kirjaluettelo

Martti Issakainen (s. 1943 Heinävesi) on tehnyt elämäntyönsä luomuviljelijänä ja kirjailijana. Vapauduttuaan viljelytoimista hän on jatkanut kirjoittamista ja aloittanut myös kirjojen kustannustoiminnan. Martti Issakaisen tuotantooni kuuluu toistakymmentä kirjana julkaistua teosta, lisäksi radiokuunnelmia, näytelmiä, runoja ja lehtikirjoituksia. Martti Issakainen on julkaissut nuortenkirjat Uusiku, nuolenampuja (1969) ja Laitapuolella leirin (1972) sekä romaanit Tääll’ on sota, kilvoitus (1972), Kurkiaura (1977), Keskipäivän karhea veisu (1992) ja Hyvästi, hevoseni (2000), lisäksi matkakirjoja ja henkilökuvia.

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 35 vrk 16 h 38 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 35 vrk 16 h 38 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.