Kuvaus

Mary Olki: UUSI PITSIKIRJA. 224 kuvaa. 1974 WSOY (kahdeksas painos). 96-sivuinen nidottu kirja (21 x 19,5 cm), lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Uusi pitsikirja (1958) -teoksen alkusanoissa Mary Olki kuvaa kirjansa syntyä mm. "(...) Virkkaaminen on myös muuttumassa joka naisen taiteeksi, koska sen opettaminen kuuluu koulujen käsityöohjelmaan. Ei siis ihme, että allekirjoittaneelta usealtakin taholta on tiedusteltu uutta mallikokoelmaa kahdeksan vuotta sitten ilmestyneen 'Uusia ja vanhoja virkkuupitsejä' -julkaisun jatkoksi. (...) Niinpä jo kaksi vuotta sitten aloin taas askarrella virkatun pitsin parissa, katsella vanhoja malleja, joista kaventamalla ja yksinkertaistamalla saisi nykyistä makusuuntaa vastaavia töitä sekä suunnitella uusia nopeasti valmistuvia ja nykyajan tavallista ohuempiin kankaisiin sopivia pitsejä. Mikä sitten on nykyajan makusuunta? Ehkä sama kuin muissakin käsitöissä vallitseva: tyylikäs yksinkertaisuus, kaunisviivaisuus, joka suosii matemaattisia kuvioita ja hylkii ruusu- ja muita kukkakiehkuroita. (...) Ja loppujen lopuksi jokainen virkkaajakin valitsee mallin omankin makunsa mukaan, joten malleja tarvitaan monenlaisia. Sitä silmällä pitäen olen virkannut tämän kokoelman mallit." Teoksen sisällys: Pieni virkkausaapinen, Pikkuliinoja, Kuvioista tehtyjä liinoja, Neljä ulkomailta tuotua pikkuliinaa, Nenäliinoihin ja muihin pikku käsitöihin virkattavia pitsejä, Reuna- ja välipitsejä, Pitkistä pylväistä virkattuja malleja, Erikoisen koristeellisia pitsejä, Polvekenauha- ja silmukkanyöripitsejä, Pitsejä, joissa nauha kulkee suorana, Pitsejä, joissa nauha muodostaa kuvion, Näytteitä silmukkanyöreille virkatuista pitseistä.

Mary Olki (sukunimi vuoteen 1935 Ollonqvist, o. s. Wuorenmaa, 1891 Pori – 1974) pääsi ylioppilaaksi 1912 ja valmistui käsityönopettajaksi Helsingin käsityökoulun opettajaosastolta 1914. Olki oli Suomen tunnetuimpia käsityökirjailijoita; hänen tekemiään kuvitettuja käsityöohjekirjoja ilmestyi 1920-luvulta alkaen. Olki kirjoitti Kotiliesi-lehteen artikkeleita vuodesta 1923 alkaen. Artikkelit käsittelivät käsityöaiheiden lisäksi lasten ja naisten pukeutumista. Hän toimi myös tuntiopettajana Helsingin käsityökoulussa 1922–1925 sekä oli Helsingin kaupungin naisten työtupien johtokunnan jäsenenä 1931–1939 ja naisten varatöiden tarkastajana 1931–1932. Olki oli kansanhuoltoministeriön tiedotussihteerinä 1942–1949. Hän oli myös Helsingin Osuuskaupan hallintoneuvoston jäsen 1927–1956 ja trikooteollisuudessa toimineen Kudos Oy Silon johtokunnan jäsen 1928–1959.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 90 vrk 3 h 41 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

10 € Sulkeutuu 90 vrk 3 h 41 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.