Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Max Manus

Kaikkien aikojen paras norjalainen elokuva.

Elokuva perustuu tositarinaan vastarinnan miehestä Max Manuksesta (1914-1996), sotilasta Kompani Lingessä Vapaiden Norjan joukkojen joukossa Englannissa ja myöhemmin merkittävänä sabotöörinä Norjassa 1940-45 sodan aikana.

Maxia on kutsuttu Norjan ensimmäiseksi "hippiksi". Hän jätti koulun kesken 14-vuotiaana, muutti setänsä luo Kuubaan ja meni myöhemmin Chileen, jossa hän ansaitsi elantonsa kukkien myynnistä. Myöhemmin hän meni jalkaisin Andien yli. Elokuvassa tapaamme Maxin ensimmäisen kerran talvisodan aikana Suomessa 1940, jossa hän taisteli vapaaehtoisena venäläisiä vastaan. Kun aselepo allekirjoitettiin maaliskuussa, kaikki vapaaehtoiset lähetettiin kotiin ja Max koki saapuvansa Osloon ajoissa nähdäkseen saksalaisten marssivan kaupunkiin 9. huhtikuuta.

Norjan antauduttua kesäkuussa vastarintaryhmiä muodostui vähitellen ympäri maata. Maxista tuli nopeasti vastarintaliikkeen edelläkävijä. Yhdessä toveriensa Kolbein Lauringin, Gregers Gramin, Gunnar Sønstebyn ja muiden kanssa. he olivat Norjan ensimmäisen laittoman sanomalehden VI VIL OSS ET LAND takana. Mutta Max Manuksen kaltaisen "seikkailijan" nuorekas röyhkeys neuvoi. Hän aliarvioi saksalaisia ??ja erityisesti Gestapon ovelaa ja erittäin älykästä Siegfried Fehmeriä. Fehmer oli mielenkiintoinen persoona, joka rakasti Norjaa ja näki vastarintaliikkeen pienenä terroristiryhmänä, joka tuhosi saksalaisten ja norjalaisten mahdollisuuden elää rauhassa ja suvaitsevaisessa hengessä. Fehmer oli Hollywood-tähden näköinen suuri naisten mies, mutta hän oli myös armoton kiduttaja ja hänet teloitettiin sotarikoksista vapautumisen jälkeen vuonna 1945.

Max pidätettiin omassa asunnossaan ja hän hyppäsi päättäväisesti ulos toisen kerroksen ikkunasta. Hän selvisi hengissä ja joutui Ullevålin sairaalaan, jossa hän onnistui pakenemaan 3. kerroksen ikkunasta huolimatta laajoista vammoistaan. Melkein käsittämätön suoritus hänen tilassaan.

2 levyä, joissa paljon lisämateriaalia.

Tekstitys: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


6 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 8.3.2024 13:42
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.